Stima de sine într-o lume a selfie-urilor

5 April 2017

Articol realizat de Daniela Gheorghe, psiholog

 

Copiii au nevoie de modele chiar dacă, la prima vedere, nu par interesați de ceea ce faci sau ce ești. În realitate te analizează foarte bine. Ca părinte este esențial să fii un exemplu de comportament în mediul online și să respecți toate regulile pe care le-ați stabilit: timpul petrecut în spațiul online, decența informațiilor sau buna reputație în mediul online. Cu alte cuvinte, nu-i cere copilului să respecte anumite reguli, iar tu să faci exact invers.

 

Cum poți să îți sprijini copilul pentru a avea încredere în sine și a fi sigur pe el în lumea digitală?

Copiii au acces în ziua de azi la multe rețele sociale, precum Facebook și Twitter. Unele aplicații, cum sunt Instagram și Snapchat, sunt “esențiale” în lumea virtuală pentru a-ți crea un look cel puțin corespunzător. Dacă nu ai înțeles până acum acest lucru, atunci este un moment bun să faci o mini cercetare căutând pe internet informații despre aceste aplicații. Felul în care arată copilul tău în lumea reală și virtuală este foarte important pentru stima de sine. Vei vedea ce important este pentru el să arate bine, să primească like-uri și ce mare dezastru este dacă like-urile nu vin sau dacă există comment-uri negative. Este foarte important să deschizi un dialog cu copilul despre pozele pe care le postează și despre imaginile pe care le postează alții.

Câteva trucuri bine de știut:

  • Nu toate imaginile de pe Instagram, Facebook și Snapchat sunt simple fotografii, multe sunt făcute de profesioniști, sunt prelucrate în diverse programe;
  • Nu tot ce scriu cei care postează sunt lucruri adevărate, ar trebui să-l ajuți pe copil să deosebească realitatea de fantasm sau fals.
  • Când nu acceptă copilul tău să postezi o imagine cu el vezi care sunt motivele. Cu alte cuvinte verifică dacă nu cumva se consideră mai urât decât alții sau mai ciudat. Este momentul să vezi care este părerea copilului despre el și să-l ajuți să-și schimbe părerea dacă este cazul.
  • Ajută-ți copilul să utilizeze filtre, pentru a se feri de persoane străine, posibili abuzatori. Încurajați-l să se apere când este agresat și să discute cu tine despre posibilii agresori.
  • Ține calculatorul, tableta etc în sufragerie și nu în camera copilului, va fi mai simplu de negociat programul și mai ușor de monitorizat.
  • Ajută-ți copilul să pună parole de maximă siguranță (mai puțin valabil la adolescenți care vor pune parole secrete, la care nu aveți de obicei acces).