Niciodată nu e prea devreme să învățăm despre cum să ne protejam copiii online

29 November 2016

Articol realizat de Daniela Gheorghe, psiholog

 

Copiii noștri au oportunități incredibile de a învăța și capacități inimaginabile în acest sens, cu ajutorul noii tehnologii. Acest lucru nu ar trebui să ne întristeze sau să ne sperie, ci mai degrabă să ne facă să conștientizăm ce important este ca noi adulții, părinții sau cei ce-i îngrijim, să ținem pasul cu avântul noii generații. Este important să fim încrezători în capacitatea noastră de a ne adapta tehnologiei viitorului și noului mod de comunicare. Veți vedea că nu este foarte greu să vă îmbunătățiți cunoștințele legate de noile tehnologii digitale, de noile aplicații de pe net, jocuri sau rețele de socializare. Efortul nu este unul minor, însă veți vedea că rezultatele sunt vizibile și mai ales extrem de utile pentru toate părțile: copii și adulți.

Zece pași de urmat pentru a fi un bun părinte pe internet:

  1. Vorbește cu copilul tău

Discută cu calm despre internet, aplicații noi, jocuri și orice alt subiect din sfera digitală care-l interesează. Vorbește direct, fii deschis la astfel de subiecte.

  1. Informează-te despre acest subiect

Caută pe net informații despre noile aplicații, jocuri, rețele de socializare, mediu online și vezi exact despre ce este vorba. Caută pe net site-uri care vorbesc despre Digital parenting, forumuri și încearcă să vezi aspectele pozitive și negative, riscurile la care se expun copii utilizând anumite aplicații, jocuri etc.

  1. Cere sprijin dacă ai nevoie

Dacă nu ai înțeles despre ce este vorba, caută sprijin în rândul prietenilor, colegilor sau unor experți care te pot îndruma.

  1. Activează-ți controlul parental

A fi un părinte în control, înseamnă a-ți ajuta copilul să fie în siguranță, nicidecum nu este egal cu al controla, a-i controla viața. Este foarte important să poți controla accesul la internet al copilului, indiferent de vârsta acestuia. Este nevoie să știi cum poți bloca vizionarea anumitor site-uri, jocuri, aplicații etc, pe telefon, tabletă, calculator, pentru a-i asigura copilului tău o viață sigură pe internet. Important de controlat timpul pe care-l petrece copilul pe aceste aparate. Google SafeSearch, YouTube Restricted Mode și Vodafone Guardian sunt câteva programe utile pentru controlul parental. Poți activa o alertă Google pentru a putea fi sesizat atunci când apar anumite probleme. Utilizează https://www.google.com/alerts pentru mai multe informații.

  1. Stabilește reguli și aplică sancțiuni dacă este cazul

Puteți să semnați chiar un contract în care să treceți timpul pe care îl poate petrece pe internet, care sunt avantajele respectării acestui contract dar și sancțiunile.  Nu este nevoie întotdeauna de contract, este suficient să stabiliți împreună regulile și să le respectați. Regulile ar trebui să fie rezonabile și revizuite din timp în timp.

  1. Ajută-l să facă față tentațiilor

De multe ori, pentru a fi acceptați într-un grup de prieteni, copiii sunt în stare să facă orice. Influenţa grupului este mult mai mare decât ne-am închipui. Pentru a-l putea pregăti să facă faţă anturajului aveţi nevoie de discuții deschise. Este important să-i arăți că puteţi fi prieteni, ascultându-l, înțelegându-l-l, acceptând faptul că are nevoie să aibă timp pentru viața virtuală (jocuri, socializare online, aplicații etc). Un prieten împărtășește cu celălalt evenimente din viaţa lui, preocupări și  bucurii, așa că este bine să aveți timp pentru astfel de momente, mai ales atunci când este vorba despre ceea ce se întâmplă în mediul online. Dacă-i vei spune mai multe despre viața ta, atunci poate şi el va fi interesat să îți împărtășească câte ceva din viaţa lui. Un copil care are încredere în el și care poate discuta cu părinții lui fără să-i fie teamă că va fi judecat, pedepsit, va fi un copil care va putea face tentațiilor și care își va anunța părinții dacă simte un pericol în mediul online.

  1. Fii prieten cu copilul tău pe net, urmărește-i activitatea online dar nu-l vâna

Nu uita că sunteți în aceeași echipă și are nevoie să-l ajutați să-și dezvolte comunicarea, să țină pasul cu societate. Este nevoie să stabiliți limite, să nu intrați în spațiul intim al copilului, cu alte cuvinte, nu-i citi conversațiile cu prietenii, nu deveni paranoic, astfel încât să se simtă urmărit pas cu pas. Ca și în viața reală și în cea virtuală, copilul are nevoie intimitate și de respectarea acesteia.

  1. Ajută-l pe copil să aibă o reputație bună în mediul on line

Așa cum se întâmplă și în mediul offline, este important să-l ajuți să-și facă o imagine bună și în mediul online, să se remarce într-un mod pozitiv și nu prin postări care-i pun în pericol integritatea. Uneori copiii cred că pot face orice în mediul online, fără să realizeze care sunt consecințele asupra imaginii sale în viața on și offline. Rolul tău este acela de a-l educa să comunice corect online, să-și respecte partenerii de comunicare și să fie responsabil de tot ce postează în mediul online.

  1. Bucurați-vă împreună de beneficiile mediului online

Consacrați timp pentru a explora împreună mediul online, distrați-vă găsind jocuri, aplicații care îl ajută să se dezvolte și să comunice. Este important să vezi ce prieteni are în mediul online și să-l ajuți să identifice singur pericolele la care se expune. Învață de la copii noile tehnologii și bucură-te că ai un mentor în acest sens.

  1. Fii un model bun pentru copilul tău în mediul digital

Copiii au nevoie de modele chiar dacă la prima vedere nu par interesați de ceea ce faci sau ce ești, în realitate te analizează foarte bine. Așadar, fii un exemplu de comportament în mediul online, respectă toate regulile pe care le-ați stabilit: timp petrecut în spațiul online, decența informațiilor, buna reputație în mediul online etc. Cu alte cuvinte nu-i cere lui să respecte anumite reguli iar tu faci exact invers.