Empatia, primul pas in preventia fenomenului de bullying

26 April 2017

Articol realizat de Psihoterapeut Ioana Agachi

În general atunci când vorbim despre empatie, ne referim la capacitatea de a înțelege la nivel emoțional lumea celuilalt, de a ne pune în papucii altcuiva. De asemenea, mai știm că empatia este o capacitate care nu este prezentă de la naștere, ci ea se învață, se modelează de-a lungul timpului prin interacțiunile cu persoanele semnificative.

 

În ceea ce privește relația dintre empatie și fenomenul de bullying, în general cercetările au arătat că un nivel scăzut de empatie este relaționat cu frecvente comportamente de bullying. Pe de altă parte, un bully are abilitatea de a recunoaște ceea ce îi face pe ceilalți să sufere, ceea ce denotă că un anumit grad de empatie există. Chiar dacă are capacitatea de a empatiza, vulnerabilitățile interioare ale unui bully sunt atât de mari încât, acestuia îi este foarte dificil să fie empatic cu ceilalți și simte nevoia să se protejeze hărțuindu-i.  Astfel, dezvoltarea empatiei este un instrument de prevenție a fenomenelor de bullying. Iată un alt motiv pentru care am dori să avem copii empatici.

 

Dar, cum putem insufla copilului nostru empatia? Față de adulți, copiii învață cel mai rapid prin observarea comportamentelor celorlalți, a părinților în special. Nu sunt suficiente exercițiile sau grupurile de dezvoltare personală pentru copii, dacă acestea nu sunt susținute de modelul propriilor părinți.

 

Este dificil pentru un copil să-l trateze pe altul cu compasiune dacă el la rândul lui nu a simțit blândețe, empatie și dragoste. Ca și părinți nu ne putem aștepta ca cei mici să se comporte empatic cu ceilalți dacă noi nu le-am arătat la rândul nostru empatie.

 

Iată câteva comportamente care te vor ajuta în dezvoltarea empatiei și în consecință pentru prevenția bullying-ului:

  • Fii atent la nevoile emoționale ale copilului;
  • Arată compasiune față de suferința și greutățile celui mic;
  • Fii un model empatic atât în relație cu propriul copil, cât și cu persoanele din jur;
  • Arată-i copilului că înțelegi ce se întâmplă în lumea lui interioară;
  • Validează-i emoțiile și încurajează-l să se exprime la nivel emoțional fără a-l judeca;
  • Încurajează-l pe cel mic să privească situațiile din mai multe perspective.

 

Mai multe despre puterea empatiei și ce poate face părintele pentru a ajuta copilul când e victimă sau agresor aflați in cadrul workshop-ului “Viața secretă a copilului tau” din 13 mai. Înscrieri și mai multe detalii: http://www.protejamcopilaria.ro/evenimente/