Cum înțelege copilul tăcerea părintelui

27 September 2016

Articol realizat de psihoterapeut analist Lavinia Țânculescu, Președinte Asociația Salvați Părinții

Există părinți care aleg sa își pedepsească, prin tăcerea lor,copiii. Ei, însă, nu știu că această tăcere ”mormântală” îl condamnă pe copil la neputință și îl expune unei atmosfere traumatizante, de fond.
Aceasta este mai periculoasă, pe termen lung, pentru dezvoltarea emoțională a copilului, decât experimentarea unui singur eveniment traumatizant, din care, greu, dar mult mai sigur, copilul își poate reveni. Atmosfera traumatizantă, însă, prin caracterul ei (cvasi)permanent, poate transmite indirect copilului că aceea este starea de normalitate.
Este important ca părinții să știe că tăcerea anunțată unui copil de către părintele său, ce sună a amenințare, de tipul: “gata, nu mai vorbesc cu tine!”, se poate transforma în ceea ce se numește în limba engleză ”the iced cold silence”.
Acesta este motivul pentru care, tăcerea părintelui trebuie să fie dozată în cantități potrivite vârstei copilului, de la 1-2 minute de tăcere pentru un copil cu vârsta de 2 ani – 2 ani și jumătate, până la maximum 5-6 minute, în cazul unui copil de 6 ani. Trăirea timpului este profund subiectivă în funcție de vârstă, 5 minute putând fi percepute ca veșnicia întruchipată. Astfel, putem să protejăm sănătatea emoțională a copiilor noștri.

Hai la evenimentul ”Părinți cu aripi, copii cu zbor”! Află cum să-ți găsești echilibrul în relația de cuplu și în relația copil-părinte. Vezi detalii eveniment, dar și cum îți poți lua bilete, chiar de aici. GRĂBEȘTE-TE!