Sfatul specialistului în îngrijirea pielii uscate

5 January 2017

“Dermatita atopică este o afecţiune imun-alergică, declanşată pe un teren genetic predispus de către factori externi de mediu. Ea evoluează cronic, în pusee manifestate prin apariţia plăcilor de eczemă, pruriginoase, alternând cu perioade de acalmie, în care nu se observă decât pielea uscată.

Terenul genetic presupune atât deficite moştenite în structura epidermului (ceea ce determină o piele uscată, săracă în filmul lipidc natural), cât şi o reactivitate crescută a sistemului imunitar al pielii, situat în derm, format din celule care raspund exagerat la întâlnirea cu potenţialii alergeni din mediu, declanşând inflamaţia (puseul de eczemă).

Incidenţa dermatitei atopice este de 15-20% la copiii din ţările industrializate, fapt atribuit excesului de igienă.

Părinţii atopici cresc riscul ca şi copiii să fie atopici cu 50%.

Trebuie ştiut că atopia este un sindrom care poate cuprinde una sau mai multe dintre bolile: dermatita  atopică, rinita alergică, conjunctivita alergică, alergiile alimentare sau astmul bronşic.

Diagnosticul se pune de obicei doar pe semnele clinice, între care este esenţial pruritul (mâncărimea). Investigaţiile alergologice sunt necesare de obicei doar când se suspectează asocieri de mai multe boli din cadrul sindromului atopic (manifestări respiratorii sau digestive).

Tratamentul de fond este reprezentat de emoliente care refac bariera cutanată, vindecă puseele uşoare (în special în combinaţie cu creme cicatrizante, reparatoare), reduc pruritul.

Tratamentul puseelor se face cu medicamente antiinflamatoare (creme, unguente, loţiuni cu cortizon sau imunomodulatoare). Formelor severe le este rezervată fototerapia medicală, terapiile sistemice cu imunomodulatoare sau imunoglobuline.

Educaţia terapeutică a pacientului este esenţială: pacientul învaţă să îşi cunoască şi să îşi stăpânească boala şi să îşi adapteze în consecinţă condiţiile de viaţă şi metodele de îngrijire.”

Dr. Diana Plăcintesc – Medic Primar Dermato-Venerologie

 

Pentru a satisface cerințele tuturor tipurilor de piele uscată, cu mâncărime, iritată şi predispusă la dermatită atopică, gama de emolienti XeraCalm AD are formulă sterilă. Nu conţine parfum, parabeni şi este realizată folosind substanţe active selectate pentru eficienţa şi siguranţa lor.

Xeracalm A.D  este o gamă completă de 3 produse care oferă un răspuns complet pentru pielea atopică și toate tipurile de piele uscată care manifestă prurit. Gama Xeracalm AD permite managementul tuturor simptomelor dermatitei atopice cu o formulă  unică, dezvoltată cu un numar minim de ingrediente selecționate atent pentru eficiența și siguranța lor, care hidratează și calmează pielea sensibilă , calmează pruritul și refac bariera de apărare a pielii.

Îngrijirea zilnică cu XeraCalm cremă și XeraCalm ulei de duș acţionează asupra uscăciunii, reface rolul de barieră a pielii, limitează pătrunderea transcutanată a substanţelor iritante şi a alergenilor, reducând astfel  apariția leziunilor, distanțează puseele de dermatită atopică și reduce utilizarea steroizilor topici.

Compresele și pulverizarile cu Apa Termală Avene calmează inflamația și mâncărimea datorită proprietăților calmante și anti-iritante demonstrate prin studii clinice. Acțiunea benefică a Apei Termale Avene asupra dermatitei atopice este confirmată anual de peste cei 2,600 de pacienți tratați anual la Centrul Termal de Hidroterapie Avene.

Termalismul, terapia cu Apa Termală Avene, este astfel metoda non-invazivă de tratament, dar cu rezultate uimitoare aupra leziunilor de dermatită atopică.