Imunizare

12 February 2013

Pe măsură ce crește, copilul tău începe să descopere lucruri noi despre lumea din jur. Iar tu, la rândul tău, înveți lucruri noi despre el. Încă din primele zile de viață, știm că unul dintre subiectele care te preocupă cel mai mult este protejarea lui împotriva bolilor. Pe măsură ce crește, va trebui să faci alegeri pentru el, printre care și cum să îl ții departe de boli. Și când alegi, este important să deții informații complete și de încredere, mai ales când vine vorba de sănătatea copilului tău. Pentru că încurajăm alegerile informate, am pregătit pentru tine o secțiune în care stăm de vorbă despre imunizarea prin vaccinare.

Imunizarea prin vaccinare este necesară nou-născutului și copilului, deoarece îl apără de suferința bolilor, de complicații, de spitalizare sau de slăbirea organismului după anumite afecțiuni. Protejându-ți copilul prin vaccinare, poți evita de asemenea și cheltuielile pentru tratamente, după instalarea bolilor.

Orice boală, grefată chiar și pe un organism sănătos, reprezintă un potențial pericol și poate genera complicații neașteptate. Vaccinarea înseamnă un antrenament inteligent care ajută organismul micuțului să lupte cu agenții infecțioși.

Bebelușul sosește pe lume fără aceste arme puternice în bagajul său imunitar. Încă dinaintea nașterii, este bine ca părinții să se informeze cu privire la vaccinurile pe care vor trebui să le administreze micuților: cele cuprinse în Programul Național de Imunizare, de care beneficiază gratuit, precum și cele care nu fac parte din această schemă, dar care sunt recomandate de Societatea Română de Pediatrie, în conformitate cu standardele europene.

Încă din prima zi cu bebe, este bine ca părinții să înceapă să completeze carnetul de vaccinare al copilului, pentru a evita încurcăturile și pentru a nu repeta sau rata vreun vaccin sau rapel important. Îți recomandăm să păstrezi evidența vaccinurilor, mai ales că majoritatatea acestora se fac după externarea mămicii și necesită deplasarea la policlinică, medicul de familie sau pediatru.

 

Află ce vaccinuri sunt recomandate, în funcție de vârsta bebelușului tău, dând click pe secţiunea Copil.