Îmbolnăvirile cu rotavirus, mai dese iarna!

8 February 2013

Iarna vine cu mai multe griji pentru părinţi, decât orice alt sezon al anului. Pe lângă răceli şi viroze, părinţii trebuie să ştie că infecţia cu rotavirus este unul dintre pericolele de care trebuie să-şi ferească copilul, mai ales în această perioadă.

În lunile friguroase, iarna şi primăvara, numărul de îmbolnăviri cu rotavirus creşte simţitor, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a observat această tendinţă în special în ţările cu climă temperată, printre care se numără şi România.

De asemenea, specialiştii pediatri atrag atenţia că în lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori şi în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.

De asemenea, factorii climatici pot favoriza şi transmiterea rotavirusului între oameni. De exemplu, odată cu venirea iernii, petrecem mai mult timp în casă şi avem mai multe contacte în spaţii închise, astfel că şansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta şi din spitale, astfel că incidenţa sa crescută din lunile reci se explică şi prin spitalizările mai dese din această perioadă. În plus, spre deosebire de sezonul călduros, iarna avem o imunitate mai scăzută.

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzează boli digestive, rotavirusul este singurul care rezistă şi se răspândeşte mai uşor la temperaturi scăzute. Ca urmare, în unele zone din lume, boala este supranumită şi “diareea de iarnă”.

Cu toate acestea, rotavirusul atacă bebeluşii în special în primele 3 luni de viaţă, indiferent de măsurile de igienă sau de anotimp. Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva acestei boli.

Este important ca toţi părinţii să ştie că rotavirusul este o boală foarte contagioasă şi care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu obiecte infectate, dar şi prin picături din secreţiile respiratorii, emanate în aerul inchis al unei camere sau comunităţi. Rotavirusul se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe.

Află tot ce trebuie să ştie un părinte responsabil despre infecţia cu rotavirus de pe secţiunea specială pe care o poţi accesa aici. Urmăreşte şi poveştile a 5 mămici care au trecut prin experienţa traumatizantă de a avea un copil spitalizat din cauza rotavirusului aici.

Cum ne putem feri copilul de rotavirus pe timp de iarnă?

  • Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea copilului împotriva rotavirusului; vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni;
  • Recomandăm dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor ;
  • Izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei;
  • Alăptarea joacă un rol important în prevenirea bolii;
  • Pentru copiii de peste 6 luni neimunizaţi, recomandăm menţinerea unei igiene cât mai bune;
  • Recomandăm evitarea locurilor aglomerate;

Articol realizat cu sprijinul medicului pediatru Iulia Țincu, de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”.