Ești părinte? Uite 7 sfaturi pentru situații de bullying, pe care să i le spui copilului tău

12 May 2017

Sfaturi oferite de Cătălin Durla, psiholog și speaker în cadrul primului atelier părinte-copil despre bullying „Viața secretă a copilului tău”, organizat de GMP PR și Itsy Bitsy cu psihologi.

 

  1. Nu da șanse celui care dorește să îți facă rău

Pentru asta este important să încerci să îl ignori pe acela care încearcă să te umilească sau să îți facă rău. Din păcate nu te poți ascunde mereu, chiulind de la școală sau prefăcându-te că ești bolnav pentru a nu da nas în nas cu el. Poate că o altă strategie ar fi să schimbi tu ceva, cum ar fi drumul spre și de la școală sau activitățile tale din pauză dacă știi că acestea te pot aduce în fața acelui copil.

 

  1. Fii neînfricat și încrezător în tine

Să știi că nu toți oamenii pe care noi îi percepem că fiind curajoși sunt așa cu adevărat, o mare parte dintre ei mimează foarte bine acest lucru. Este firesc ca atunci când îți este frică de cineva să te simți neputincios și lipsit de putere, însă poate că o soluție ar fi să te comporți ca fiind curajos și încrezător. De multe ori o astfel de atitudine îl poate dezarma foarte ușor pe cel ce îți face necazuri.

 

 

  1. Fii bine cu tine însuți

Este normal să avem zile bune sau zile mai proaste, cum la fel de normal este să te simți mai puțin bine atunci când cineva sau ceva te supără, însă acest lucru nu trebuie să te facă să uiți de ține sau de lucrurile care te fac să te simți bine. Fă mișcare, cântă, dansează, stai cu cei dragi, uite-te mai puțin la TV sau mănâncă lucruri sănătoase și ai să vezi că o să te simți cu totul altfel.

 

  1. Fă-ți prieteni sau fii tu un prieten

Este important să nu fii singur, iar cu cât ai mai mulți prieteni cu atât șansele ca cineva să se ia de tine sunt mai reduse. Faceți lucruri împreună la școală sau în afara ei și nu uita să fii și tu atent și să îți oferi prietenia atunci când cineva se află într-o situație similară cu a ta.

 

 

  1. Ignoră-l, ignoră-l, ignoră-l

Cel care încearcă să te umilească sau să te rănească, de fapt caută cea mai mică reacție a ta în urma acțiunilor lui. Chiar dacă cele spuse de el te fac să te simți iritat încearcă din răsputeri să îl ignori și să pleci într-un loc sigur, nu îi da apă la moară. Prefă-te că nu îl vezi sau auzi și mergi mai departe. Comportamentul tău îl va descuraja în cele din urmă.

 

  1. Spune-i nu și nu accepta!

Nu îl lăsa pe agresor să facă ce vrea cu tine, spune-i “nu”. De fiecare dată când vei accepta ceea ce el îți va face, agresorul o va face iar și iar. Este important să știi că aceștia caută copiii care sunt ușor de influențat și nu se opun.

 

 

  1. Spune-i unui adult ce ți se întâmplă

Când un alt copil te umilește este important să spui unui adult ceea ce ți se întâmplă (acest adult poate fi oricine: părinții, profesorii, femeia de serviciu, paznicul școlii, oricine). Asta nu înseamnă că pârăști, ci mai degrabă că te pui la loc protejat pe tine și pe alții care ar putea să fie în locul tău.

 

 

Alți copii îți vorbesc urât? De obicei copiii te exclud intenționat din grupul lor? Se întâmplă ca unii copii să râdă de felul în care arăți sau te comporți?

Dacă copilul tău răspunde cu DA la întrebările acestea, vino împreună cu el la primul atelier părinte-copil despre bullying, „Viața secretă a copilului tău”, pe 13 mai, organizat de GMP PR și Itsy Bitsy cu psihologi. Înscrieri pe www.protejamcopilaria.ro