Ești părinte? Uite 7 sfaturi pentru situații de bullying, pe care să i le spui copilului tău

Ești părinte? Uite 7 sfaturi pentru situații de bullying, pe care să i le spui copilului tău

Sfaturi oferite de Cătălin Durla, psiholog și speaker în cadrul primului atelier părinte-copil despre bullying „Viața secretă a copilului tău”, organizat de GMP PR și Itsy Bitsy cu psihologi.

 

 1. Nu da șanse celui care dorește să îți facă rău

Pentru asta este important să încerci să îl ignori pe acela care încearcă să te umilească sau să îți facă rău. Din păcate nu te poți ascunde mereu, chiulind de la școală sau prefăcându-te că ești bolnav pentru a nu da nas în nas cu el. Poate că o altă strategie ar fi să schimbi tu ceva, cum ar fi drumul spre și de la școală sau activitățile tale din pauză dacă știi că acestea te pot aduce în fața acelui copil.

 

 1. Fii neînfricat și încrezător în tine

Să știi că nu toți oamenii pe care noi îi percepem că fiind curajoși sunt așa cu adevărat, o mare parte dintre ei mimează foarte bine acest lucru. Este firesc ca atunci când îți este frică de cineva să te simți neputincios și lipsit de putere, însă poate că o soluție ar fi să te comporți ca fiind curajos și încrezător. De multe ori o astfel de atitudine îl poate dezarma foarte ușor pe cel ce îți face necazuri.

 

 

 1. Fii bine cu tine însuți

Este normal să avem zile bune sau zile mai proaste, cum la fel de normal este să te simți mai puțin bine atunci când cineva sau ceva te supără, însă acest lucru nu trebuie să te facă să uiți de ține sau de lucrurile care te fac să te simți bine. Fă mișcare, cântă, dansează, stai cu cei dragi, uite-te mai puțin la TV sau mănâncă lucruri sănătoase și ai să vezi că o să te simți cu totul altfel.

 

 1. Fă-ți prieteni sau fii tu un prieten

Este important să nu fii singur, iar cu cât ai mai mulți prieteni cu atât șansele ca cineva să se ia de tine sunt mai reduse. Faceți lucruri împreună la școală sau în afara ei și nu uita să fii și tu atent și să îți oferi prietenia atunci când cineva se află într-o situație similară cu a ta.

 

 

 1. Ignoră-l, ignoră-l, ignoră-l

Cel care încearcă să te umilească sau să te rănească, de fapt caută cea mai mică reacție a ta în urma acțiunilor lui. Chiar dacă cele spuse de el te fac să te simți iritat încearcă din răsputeri să îl ignori și să pleci într-un loc sigur, nu îi da apă la moară. Prefă-te că nu îl vezi sau auzi și mergi mai departe. Comportamentul tău îl va descuraja în cele din urmă.

 

 1. Spune-i nu și nu accepta!

Nu îl lăsa pe agresor să facă ce vrea cu tine, spune-i “nu”. De fiecare dată când vei accepta ceea ce el îți va face, agresorul o va face iar și iar. Este important să știi că aceștia caută copiii care sunt ușor de influențat și nu se opun.

 

 

 1. Spune-i unui adult ce ți se întâmplă

Când un alt copil te umilește este important să spui unui adult ceea ce ți se întâmplă (acest adult poate fi oricine: părinții, profesorii, femeia de serviciu, paznicul școlii, oricine). Asta nu înseamnă că pârăști, ci mai degrabă că te pui la loc protejat pe tine și pe alții care ar putea să fie în locul tău.

 

 

Alți copii îți vorbesc urât? De obicei copiii te exclud intenționat din grupul lor? Se întâmplă ca unii copii să râdă de felul în care arăți sau te comporți?

Dacă copilul tău răspunde cu DA la întrebările acestea, vino împreună cu el la primul atelier părinte-copil despre bullying, „Viața secretă a copilului tău”, pe 13 mai, organizat de GMP PR și Itsy Bitsy cu psihologi. Înscrieri pe www.protejamcopilaria.ro

 

 

Hai la evenimentul „Părinți cu aripi, copii cu zbor”. GRĂBEȘTE-TE!

Hai la evenimentul „Părinți cu aripi, copii cu zbor”. GRĂBEȘTE-TE!

Pe 29 octombrie, la Impact Hub București, va avea loc evenimentul „Părinți cu aripi, copii cu zbor” marca Protejăm Copilăria. Dăm astfel startul primelor ateliere dedicate noii generații de părinți.

Susținute de specialiști în psihologie și psihoterapie, atelierele îți vor prezenta noua abordare în parenting, care arată că un părinte împlinit, care are grijă de sine și acordă atenție intereselor proprii, va transmite starea de bine mai departe copilului. Printre temele abordate de psihologi, vor fi:

 • Părinții și pregătirea personală pentru întâlnirea cu copiii lor
 • Problemele și provocările parintelui singur sau care se simte singur în familie
 • Probleme de cuplu atunci când apar copiii
 • Orientarea în viață a copilului: de la dorința părintelui la putința copilului
 • Care sunt semnele problemelor sufletești ale părinților și implicațiile asupra copiilor

Ca părinte, probabil simți uneori că ești grăbit, că nu prea ai timp de tine, sau că meseria de părinte îți ocupă tot timpul. Ritmul de viață alert, orele lungi de serviciu și nevoia de atenție a celor mici ne pot face să uităm că și noi avem nevoie de timp pentru noi.

Cu toate acestea, neglijarea propriilor nevoi poate conduce la apariția problemelor sufletești la părinți, care au un impact semnificativ asupra sănătății emoționale a copiilor și a relațiilor de cuplu. Studiile arată că mamele au parte doar de 17 minute pe zi doar pentru ele. Mai mult, peste jumatate din mame spun că trec prin săptămâni întregi fără un minut de relaxare, iar 3 din 4 simt că se concentrează mai mult asupra altor oameni, în defavoarea propriei persoane.

Psihologii indică faptul că presiunile moderne de a fi un părinte perfect, un soț model și de a întreține în paralel o carieră, ne permit din ce în ce mai puțin timp cu noi înșine și pot conduce la izolare emoțională, sau așa-numita “depresie parentală”.

„În ziua de astăzi se vorbește foarte mult despre educația copiilor, dar foarte puțin despre educația părinților. Părintele și copilul se dezvoltă în mediul comun al familiei, iar problemele emoționale ale părintelui pot fi ușor percepute de copii, chiar dacă doar la nivel inconștient. Este important să tratăm problemele sănătății emoționale cu aceeași grijă cu care ne ocupăm de sănătatea fizică, cu atât mai mult cu cât ele pot fi aparent invizibile sau ignorate de părinte”, declară psiholog Lavinia Țânculescu, Președinte al Asociației Salvați Părinții.

Înscrie-te la eveniment aici sau pe mail la protejamcopilaria@pr.gmp.ro și vino pe 29 septembrie să vorbim despre provocările părintelui modern și strategiile care îți stau la dispoziție! Vino cu partenerul de cuplu și beneficiază de reducere la achiziționarea biletelor.

Programul complet al evenimentului și multe detalii găsești pe www.protejamcopilaria.ro.

Totul despre copilul tău

Totul despre copilul tău

Află totul despre copilul tău

Felicitări! Momentul pe care l-ai aşteptat atât a sosit! Pentru că urmează ani fericiţi, dar plini de emoţie şi de câteva griji, noi te vom ajuta să treci mai uşor peste toate necunoscutele. Vei învăţa tot ce trebuie să ştii pentru a-ţi putea creşte armonios şi sănătos copilul – de la îngrijire şi nutriţie, până la activităţi care să îi dezvolte personalitatea. Într-un cuvânt, specialiştii noştri te vor îndruma către cum îţi poţi proteja cel mai bine micuţul.

Caută articole despre:

Alte articole

Tu ştii cât de importantă e imunizarea prin vaccinare împotriva varicelei?

Odată cu începerea anului şcolar, principala grijă a mămicilor este de a-şi şti copilul în siguranţă la grădiniţă sau la şcoală. Nu de multe ori, viaţa în colectivitate reprezintă un câmp de bătălie atât pentru mame, cât şi pentru cei mici, mai ales când vine vorba de sănătate.

Înainte de introducerea copiilor în colectivitate, este importantă imunizarea lor prin programul de vaccinare obligatoriu construit în jurul bolilor cu cel mai mare grad de risc. Însă aceste vaccinuri nu acoperă toate bolile infecţioase cu care micuţul tău riscă să se întâlnească. Citește mai departe

Totul despre sarcină

Află totul despre sarcina ta Te gândeşti să devii mămică sau tocmai ai aflat că ai rămas însărcinată. Oricare ar fi situaţia, te aşteaptă cea mai interesantă perioadă din viaţa ta. … Citește mai departe

Ești părinte? Uite 7 sfaturi pentru situații de bullying, pe care să i le spui copilului tău

Sfaturi oferite de Cătălin Durla, psiholog și speaker în cadrul primului atelier părinte-copil despre bullying „Viața secretă a copilului tău”, organizat de GMP PR și Itsy Bitsy cu psihologi.   … Citește mai departe

Empatia, primul pas in preventia fenomenului de bullying

Articol realizat de Psihoterapeut Ioana Agachi În general atunci când vorbim despre empatie, ne referim la capacitatea de a înțelege la nivel emoțional lumea celuilalt, de a ne pune în … Citește mai departe

Vino alături de micuțul tău la primul workshop părinte-copil despre bullying. LOCURI LIMITATE!

     Alți copii îți vorbesc urât?      De obicei copiii te exclud intenționat din grupul lor?      Se întâmplă ca unii copii să râdă de felul în care arăți sau … Citește mai departe

Riscurile cu care se poate confrunta copilul în mediul online și cum îl poți proteja

Articol realizat de Daniela Gheorghe, psiholog Internetul este un loc fantastic pentru copii, un loc unde pot să învețe, să se conecteze cu alții și să se distreze. Totuși, unele site-uri, … Citește mai departe

Stima de sine într-o lume a selfie-urilor

Articol realizat de Daniela Gheorghe, psiholog   Copiii au nevoie de modele chiar dacă, la prima vedere, nu par interesați de ceea ce faci sau ce ești. În realitate te analizează … Citește mai departe

Sfatul specialistului în îngrijirea pielii uscate

“Dermatita atopică este o afecţiune imun-alergică, declanşată pe un teren genetic predispus de către factori externi de mediu. Ea evoluează cronic, în pusee manifestate prin apariţia plăcilor de eczemă, pruriginoase, … Citește mai departe

Niciodată nu e prea devreme să învățăm despre cum să ne protejam copiii online

Articol realizat de Daniela Gheorghe, psiholog   Copiii noștri au oportunități incredibile de a învăța și capacități inimaginabile în acest sens, cu ajutorul noii tehnologii. Acest lucru nu ar trebui să … Citește mai departe

5 lucruri esențiale învățate de părinți

Sâmbătă, pe 29 octombrie, a avut loc primul eveniment dedicat noii generații de părinți al inițiativei Protejăm Copilăria. Șase psihologi și psihoterapeuți, specialiști în câmpurile lor de activitate, au stat … Citește mai departe

Hai la evenimentul „Părinți cu aripi, copii cu zbor”. GRĂBEȘTE-TE!

Pe 29 octombrie, la Impact Hub București, va avea loc evenimentul „Părinți cu aripi, copii cu zbor” marca Protejăm Copilăria. Dăm astfel startul primelor ateliere dedicate noii generații de părinți. … Citește mai departe

Elementele de bază ale stimei de sine

Articol realizat de psihoterapeut analist Lavinia Țânculescu, Președinte Asociația Salvați Părinții Extrem de importante pentru construirea stimei de sine, atât în cazul adulților cât și al copiilor, sunt patru componente … Citește mai departe

Dragi părinți, nu uitați: scopul vieții noastre suntem noi

Articol realizat de psihoterapeut analist Lavinia Țânculescu, Președinte Asociația Salvați Părinții Pentru părinte, a-și pune întotdeauna copilul pe primul plan al vieții sale înseamnă să își decupeze viața de sensul … Citește mai departe

Cum înțelege copilul tăcerea părintelui

Articol realizat de psihoterapeut analist Lavinia Țânculescu, Președinte Asociația Salvați Părinții Există părinți care aleg sa își pedepsească, prin tăcerea lor,copiii. Ei, însă, nu știu că această tăcere ”mormântală” îl … Citește mai departe

Gyorgy Gaspar: Copiii noștri sunt schimbarea de care societatea noastră avea mare nevoie

Generația actuală se bucură de o libertate mult mai mare decât în trecut, au acces la informație mai facil, dar și mai multe provocări. Ține de noi, părinții, să îi … Citește mai departe

Ștefan Vlaston: “Educația pentru sănătate trebuie să fie un modul obligatoriu în gimnaziu și liceu”

În aceste zile, un grup de lucru desemnat de ministerul Educației ia hotărâri cruciale pentru viitorul copiilor noștri. În dezbaterea dintre ei și ministru se va decide ce discipline vor … Citește mai departe

Diabetul: pericolul din spatele alimentației nesănătoase la copii

Articol realizat de Dr Luminița Florea, specialist nutriție Dragi părinți, Acesta este un semnal de alarmă. Cum știți, stilul de alimentație la copii se formează la vârste mici, acesta are … Citește mai departe

Ajutor! Copilul meu are diabet

Alimentația este primul pas în controlul și tratamentul bolii diabetice după ce a fost diagnosticată. Neglijarea sau nerespectarea dietei va sabota orice tratment de tip hipoglicemiant- medicație sau insulină, grăbind apariția complicațiilor acute sau cronice ale diabetului. Citește mai departe

Integrarea copilului în colectivitate- Partea a II-a

Ce factori alimentează temerile celor mici de a rămâne într-un loc în care se întâlnesc cu copii de aceeași vârstă, de a se despărți de familie pentru câteva ore ? Citește mai departe

Alimentația mamei în perioada alăptării

Alăptarea este o perioadă specială în care se construiește o frumoasă relație fizico-emoțională mamă – copil, o perioadă în care, dacă mama va beneficia de o alimentație și un stil de viață sănătos și echilibrat va reuși să asigure un start corect și să pună bazele unei copilării sănătoase pentru bebelușul ei. Citește mai departe

“Pachețelul” pentru școală – Idei de gustări sănătoase și gustoase

Începerea unui nou an școlar este un prilej de emoție și bucurie atât pentru copii cât și pentru părinți. Aceștia din urmă trebuie să facă față unor noi provocări în … Citește mai departe

Somnul – un factor important al copilariei

“Bebelusul meu plange in somn si se trezeste de multe ori pe noapte”, “Nu stiu ce sa mai fac sa doarma mai bine”, “Este o problema daca nu doarme?”, “Am … Citește mai departe

Fructele și o copilărie sănătoasă

Alimentația copilului reprezintă o permanentă provocare pentru părinți, chiar de la apariția copilului în viața lor, dată fiind importanța unei nutriții echilibrate caloric, vitaminic și mineral în timpul perioadei de … Citește mai departe

Copiii au nevoie de ajutorul tău

În această perioadă, în luna Copilăriei, cu toții ne gândim la ce surprize simpatice să le facem celor mici și cum să-i răsplătim pentru că sunt cel mai de preț … Citește mai departe

Otita medie acută poate fi prevenită prin vaccinare

Săptămâna Europeană a Vaccinării Societatea Română de Pediatrie: otita medie acută, o boală  frecventă care afectează 3 din 4 copii4, poate fi prevenită prin vaccinare pneumococică În cadrul campaniei “Să … Citește mai departe

Vaccinul pneumococic a fost introdus în calendarul naţional de imunizare

În urma introducerii vaccinului pneumococic în schema naţională de imunizare, specialiştii Protejăm Copilăria îţi prezintă cele mai utile informaţii despre bolile pneumococice – ce înseamnă ele, care sunt consecinţele, precum … Citește mai departe

Săptămâna Europeană a Vaccinării

Societatea Română de Pediatrie atrage atenția că rata de vaccinare a copiilor în România este sub recomandările internaționale În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) … Citește mai departe

Societatea Română de Pediatrie desfășoară ateliere de informare pentru părinți în grădinițele publice și private din București

În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) anunță lansarea unui proiect în grădinițele din București, prin care medici specialiști susțin ateliere de informare pentru părinți … Citește mai departe

Stoc de obiecte de uz general pe care să le ai în casă, pentru siguranța copilului tău

Stim ca, daca ai putea, ai face orice sa iti protejezi micutul. Si ca de multe ori ai vrea sa afli mai multe, sa iti raspunda cineva la intrebarile legate … Citește mai departe

Sfaturi pentru igiena orală a copiilor

“Zâmbește România” îi învață pe părinți și copiii cum să aibă un zâmbet sănătos! Pe 20 martie, marcăm și în România Ziua Mondială a Sănătății Orale și cu această ocazie, … Citește mai departe

Trusa de prim ajutor pentru copii. Ce trebuie să ai mereu la îndemână?

Am alcătuit pentru tine o trusă de prim ajutor, cu tot ceea ce îți trebuie pentru situațiile în care copilul tău năzdrăvan se accidentează și tu poți interveni să-l ajuți. … Citește mai departe

Despre siguranţa celor mici

I-am pus faţă în faţă pe Prof. Dr. Ioana Alina Anca şi Radu Băzăvan, tătic şi blogger la www.groparu.ro, şi i-am întrebat despre bunele practici atunci când vine vorba de … Citește mai departe

Ce cred copiii despre mâncarea sănătoasă?

I-am pus faţă în faţă pe Dr. Georgeta Văcaru (medic nutriţionist la Geea Medical Center) şi Sonia, o fetiţă de 5 ani, şi i-am întrebat cum ar trebui să arate … Citește mai departe

Mit sau realitate despre vaccinare

În căutarea informaților despre protecția copilului, este bine să te bazezi mereu pe surse de încredere, pe sfatul medicilor pediatri, mai ales în ziua de azi, când informația medicală circulă … Citește mai departe

Despre nutriţia bebeluşului cu Adi Hădean şi Prof. Dr. Ioana Alina Anca

I-am pus faţă în faţă pe Prof. Dr. Ioana Alina Anca (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu” București) şi Adrian Hădean, blogger culinar la www.adihadean.ro, şi … Citește mai departe

Schema vaccinurilor recomandate de Societatea Română de Pediatrie

Schema vaccinurilor recomandate de Societatea Română de Pediatrie La ce vârstă se fac? Vaccin gratuit (prin Programul Național de Imunizare) Vaccin de achiziționat Total vaccinuri pe vârstă Primele 24 de … Citește mai departe

Îmbolnăvirile cu rotavirus, mai dese iarna!

Iarna vine cu mai multe griji pentru părinţi, decât orice alt sezon al anului. Pe lângă răceli şi viroze, părinţii trebuie să ştie că infecţia cu rotavirus este unul dintre … Citește mai departe

Despre vaccinarea bebeluşului

Nu ți-ai vaccinat bebelușul? Află cum e cel mai bine să procedezi în situații de risc! Dacă amâni vaccinarea sau alegi să nu faci anumite vaccinuri, trebuie să înțelegi că … Citește mai departe

Ajută un copil cu rotavirus, de Crăciun!

Update: Moş Crăciun a vizitat copiii din spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti si Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi. Datorită vouă ei au primit peste 500 de ursuleţi!   … Citește mai departe

Societatea Romana de Pediatrie lanseaza in premiera un program de vizite specializate gratuite la domiciliu, pentru proaspetii parinti

Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) lanseaza incepand cu luna decembrie un program pilot de vizite la domiciliu pentru proaspetele mamici. Citește mai departe

12 noiembrie, Ziua Mondială a Pneumoniei: Pneumonia rămâne principala cauză a mortalităţii infantile în lume şi în România

România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din cauza pneumoniei, la nivel mondial: 29% (mai mare decât în India, Bangladesh, Nigeria). Citește mai departe

Naşterea: întâlnire de gradul zero

Articol scris de psihologul Petruţa Gheorghe.

Când se naşte un copil pare că pentru o secundă întreg universul se opreşte, sedus de perpetuul miracol al vieţii. Citește mai departe

Ziua Mondială a Alimentaţiei: top sfaturi pentru o nutriţie corectă a copilului (2-5 ani)

Astăzi, 16 octombrie, celebrăm în întreaga lume Ziua Mondială a Alimentaţiei. Această zi internaţională a fost instaurată pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemei mondiale a lipsei alimentelor … Citește mai departe

Care sunt simptomele varicelei?

Vărsatul de vânt se manifestă prin apariţia unor vezicule roșiatice, de diferite mărimi, “ca picătura de rouă”, pe tot corpul, care la început pot să nu îți indice neapărat boala, fiindcă apar treptat. Erupțiile cauzate de varicelă apar pe tot corpul, inclusiv pe față sau în zone precum tractul respirator, pe ochi, pe membrana conjunctivală și cornee, sau chiar și la nivelul mucoasei bucale. Citește aici mai multe despre simptomele pe care trebuie să știi să le recunoști la copilul tău. Citește mai departe

Săptămâna Mondială a Alăptării

Societatea Română de Pediatrie recomandă alimentaţia naturală (alimentaţia cu lapte matern în exclusivitate) în primele şase luni de viaţă ale sugarului. Astfel, special pentru mămici, Domnul Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie, ne dă câteva sfaturi despre importanța alimentației naturale la cei mici. Citește mai departe

Povestea mămicilor care au trecut prin asta

Ne-am întâlnit cu mai multe mămici care au acceptat cu drag să ne povestească prin ce au trecut împreună cu copiii lor, atunci când cei mici au suferit de rotavirus. … Citește mai departe

Care sunt cauzele infecţiei cu rotavirus?

Rotavirusul este o boală care se transmite incredibil de uşor, fiindcă e nevoie de foarte puţine particule virale pentru a se declanşa, spre deosebire de alte boli. De unde se … Citește mai departe