Cum se ia și care sunt cauzele varicelei?

11 September 2012

Varicela este o boală infecțioasă care se transmite cu rapiditate în colectivități, la grădiniță, în școli, sau chiar și în creșe. Încă de la primele simptome, care poate nu sunt vizibile – cum ar fi la apariția câtorva vezicule – copilul sau adultul poate împrăștia boala în jurul său. Copilul cu varicela este contagios înainte chiar de apariția primelor elemente cutanate, cu 1-2 zile.

Virusul care cauzează varicela se transmite cel mai adesea prin aer – de aici și denumirea populară de “vărsat de vânt”. De asemenea, se poate transmite și prin atingerea mucoaselor sau a veziculelor cu lichid care apar pe pielea persoanei infectate cu virusul varicelei. Virusul varicelei intră în organism prin căile nazale sau prin membrana conjunctivală și astfel cauzează boala.

Cel mai periculos mod de transmitere, care poate duce și cel mai frecvent la complicații, este de la o viitoare mămică la fătul ei. La femeile însărcinate care contractează varicelă, boala poate fi fatală nou-născutului în 30% din cazuri. În unele cazuri, dacă mama gravidă are varicelă, micuțul se poate îmbolnăvi imediat după naștere, având o imunitate foarte scăzută. Dacă mama este în plină erupție la mai puțin de 5 zile înainte de naștere, forma pe care o va face nou-născutul va fi gravă.

Deși de obicei o persoană se infectează cu varicelă doar o singură dată în viață, după vindecare, virusul varicelic rămâne în corp, în stare latentă, iar câțiva ani mai târziu poate cauza o afecțiune numită zona zoster. Cauzele care declanșează zona zoster sunt puțin cunoscute de către cercetători, iar printre puținele informații confirmate se află și faptul că boala se activează la persoanele care au suferit de varicelă anterior; în momentul reactivării, intervine o scădere dramatică a imunității, fie printr-o altă boală, fie prin tratamente.