Ce să fac ca să îmi feresc copilul?

11 September 2012

Cel mai eficient mijloc de a preveni varicela și consecințele ei asupra copilului tău este vaccinarea. În cazul în care copilul tău vaccinat este expus într-o colectivitate în care există un focar de infecție de varicelă, cel mic poate face o formă foarte ușoară de boală, în care apar doar câteva erupții mici care trec de la sine în 2-3 zile. Uneori, poate fi chiar insesizabilă.

Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie și se poate face de la vârsta de 9 luni. Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea împotriva acestei boli în special în perioada dinaintea introducerii copilului în colectivitate – creșă, grădiniță sau școală.

Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națională de imunizare din România. Cu toate acestea, există câteva țări care au inclus vaccinul varicelic în programele naționale de imunizare, printre care Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.

Ce poți face ca să micșorezi riscul de molipsire?

Riscul de molipsire poate fi micșorat doar prin vaccinare, deoarece chiar dacă micuțul tău nu este expus în colectivități, poți să iei chiar tu virusul și să îl aduci în casă, unde poate infecta toate persoanele care nu au făcut varicelă până în acel moment. Chiar dacă cineva a făcut deja boala și este imun, asta nu înseamnă că nu poate purta virusul pe mâini sau pe haine, mai departe, fără să știe, mai ales că se răspândește foarte rapid, prin particule mici, purtate de aer.  În colectivități, virusul se răspândește foarte rapid – în grădiniță este suficient să facă un singur copil varicelă, și se pot îmbolnăvi toate grupele de copii din clădire. De asemenea, dacă un copil vine la școală sau la grădiniță mai devreme, fără să fie complet vindecat (se mai așteaptă o perioadă și după ce trec erupțiile), atunci el va infecta mai departe toate persoanele din jur. Boala începe să fie contagioasă cu câteva zile înainte de apariția primelor simptome vizibile – erupțiile, așa că nu poți controla răspândirea ei decât prin imunizare.