Care sunt efectele bolii asupra copilului meu?

11 September 2012

În cazul în care nu sunt tratate corespunzător, ceea ce – din păcate – se întâmplă de cele mai multe ori, veziculele se pot suprainfecta și se ajunge la complicații. Chiar dacă cel mic nu rupe veziculele, el poate rămâne totuși cu cicatrici în locurile în care le-a avut. În orice caz, trebuie să te asiguri că minimizezi cât de mult poți efectele bolii, fiindcă atunci când va crește, cu siguranță va fi deranjat de semnele de pe față.

Este vărsatul de vânt într-adevăr o boală ușoară pentru toată lumea?

Știm deja, din auzite, că varicela poate fi o boală dificilă dacă o faci atunci când ești mic sau când ești deja adult. Îți confirmăm acest mit – varicela vine cu complicații atunci când copilul are sub 5 ani sau peste 15 ani, mai ales dacă există probleme de sănătate adiacente.

Majoritatea complicațiilor varicelei se pot manifesta inclusiv la persoanele sănătoase. Complicațiile varicelei la nivelul pielii sunt cel mai des întâlnite de medici. Suprainfectarea veziculelor cu stafilococ sau streptococ sunt și cele mai frecvente cauze de spitalizare, iar unele tipuri de streptococ pot fi fatale.

De asemenea, varicela poate produce și alte tipuri de complicații severe, precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie. Alte complicații mai puțin frecvente, dar care pot duce de asemenea la spitalizare, sunt bronșita, infecții ale urechii sau artrita.

 

Dacă micuțul tău face varicelă și are până într-un an, atunci misiunea mămicii devine și mai dificilă. Dat fiind că e prea mic să înțeleagă dacă i-ai spune că nu are voie să se scarpine, va trebui să îl supraveghezi permanent să ai grijă să nu o facă.

Cele mai frecvente probleme cauzate de varicelă

Cele mai neplăcute aspecte cu care vine această boală îl vizeză în special pe cel mic, iar apoi și pe părinți. Copilul poate rămâne cu cicatrici severe pe corp sau pe față, care îi pot afecta pe termen lung încrederea în sine.

Câteva dintre aspectele neplăcute pentru părinți, când copilul este se îmbolnăvește de varicelă sunt:

  • Copilul poate afecta și părinții și pe toți cei care au grijă de el în timpul bolii, iar la adulți formele de varicelă sunt mai dificile, la fel ca în cazul copiilor mici.
  • Părinții trebuie să stea acasă cu el și să lipsească de la muncă, dacă cel mic nu se simte bine. În acest caz, părinții vor avea fie venituri mai mici, fie mai puține zile de concediu.
  • Banii pe care părinții îi vor cheltui pentru tratarea erupțiilor și scăderea febrei, pentru o afecțiune care durează în jur de 2 săptămâni (dacă iau boala și părinții, costurile se dublează sau chiar mai mult).

Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea prin vaccinare împotriva varicelei, ca metodă de prevenire a neplăcerilor cauzate de această boală, atât pentru copil, cât și pentru părinți.