Sarcina săptămâna 6

15 May 2012

Copilul în a şasea săptămână de sarcină

În cea de-a şasea săptămână de sarcină, embrionul se dezvoltă foarte repede, iar dimensiunile sale sunt similare cu cele ale unui bob de mazăre.
Embrionul are un pol cefalic (viitorul cap) supradimensionat în comparaţie cu restul corpului.
La ecografia transvaginală de înaltă rezoluţie se poate identifica embrionul de 4-8 mm şi apare activitatea cardiacă: 100-115 bătăi/minut ca şi confirmare că lucrurile evoluează corespunzător. Tot în a şasea săptămână de sarcină începe formarea scheletului şi poate fi observată sarcina multiplă.

Cel mic, ei bine, creşte mare, cât ai bate din palme!

Corpul tău în a şasea săptămână de sarcină

Din a şasea săptămână de sarcină s-ar putea să ai parte de simptomele de-acum ştiute ale unei sarcini. Sau nu.
Pe lângă greţurile matinale, oboseală, senzaţie de vomă, dureri abdominale, crampe şi binecunoscutele “pofte” sau stări de agitaţie (inclusiv în timpul somnului), nivelul hormonal de progesteron şi estrongen din corp, peste limita obişnuita, ar putea să-ţi dea câteva schimbări de dispoziţie şi stare.
In a şasea săptămână de sarcină există şansa să ai simptomele specifice începutului de sarcină similare cu cele ale sindromului premenstrual. Atât de similar încât, uneori pot apărea mici sângerări.

Simptomele nu trebuie să te îngrijoreze pentru că ele sunt, de cele mai multe ori, normale.
Totuşi, pentru liniştea şi protecţia ta şi a bebeluşului tău, consultă-ţi medicul de fiecare dată când apare o astfel de situaţie.

Sarcina este o experienţă unică şi deosebită de la femeie la femeie. Unele nu au absolut niciun fel de simptome, în afară de lipsa ciclului şi o creştere în greutate. Altele dezvoltă sentimente de exaltare sau dimpotrivă, de nervozitate în primele 6 săptămâni de sarcină.

Acum este şi momentul în care analizele din primul trimestru trebuiesc recomandate. După ce la ecografie ai auzit bătăile inimii embrionului poţi oricând să faci analizele care ţi-au fost recomandate de către medic. Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru ca orice neregulă să fie rezolvată.

Oricum ai fi, eşti într-un moment unic în viaţa ta. Trăieşte-l din plin!

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: