Sarcina săptămâna 35

15 May 2012

Copilul în săptămâna 35 de sarcină

La majoritatea copiilor dezvoltarea fizică este completă până în a 35-a săptămână de sarcină. Astfel, dezvoltarea anatomică a rinichilor micuţului este completă deşi definitivarea funcţională va dura până la 18 luni după naştere. Aparatul digestiv, creierul, organele genitale sunt alte exemple de evoluţie funcţională îndelungată şi după naştere.

Deşi în a 35-a săptămână de sarcină are cu mult mai puţin spaţiu de mişcare, copilul va continua să se mişte şi să lovească, dar mai puţin ca şi până acum pentru că depune rezerve pentru mai târziu.

Dacă nu ai început să îţi creezi acea legătură personală cu copilul tău acum, încă nu este prea târziu. Cu atât mai mult cu cât auzul micuţului este acum complet dezvoltat. Nu trebuie să ţi se pară ciudat să vorbeşti cu copilul atâta timp cât el nici nu s-a născut încă. Micuţul va auzi tot ceea ce îi spui şi se va obişnui cu tonul vocii mamei. Deşi sistemul nervos al fătului este încă în dezvoltare are acum perioade definite de activitate şi repaus.

Cele mai multe straturi de vernix cazeosă, stratul protector extern, încep să dispară dar este posibil să mai rămână ceva reziduuri ale acestora. De asemeneapărul copilului creşte în continuare în timp ce continuă şi depunerea de straturi de grăsime ce vor ajuta la echilibrarea termică a copilului nou-născut.

Corpul tău în săptămâna 35 de sarcină

Până când copilul va trece la poziţia cu capul în jos, necesară pentru o naştere normală, s-ar putea să ai dificultăţi în a respira normal din cauza presiunii exercitate de uter asupra cavităţii toracice.

Începând cu săptămâna 35 de sarcină, odată cu întoarcerea copilului cu capul în jos, se produce o scădere a presiunii asupra cutiei toracice, cunoscută ca “uşurare”. Însă uşurarea aduce cu sine o presiune crescută asupra vezicii urinare şi evident o creştere a numărului de drumuri pe care le vei face la toaletă.

De asemenea, în săptămâna 35 de sarcină este posibil să simţi o senzaţie ciudată sau o amorţeală în zona pelviană din cauza presiunii exercitate de copil asupra anumitor nervi, presiune ce nu va dispărea decât după naştere. Durerile pelvice sau de şolduri sunt destul de des întâlnite şi pot fi acompaniate şi de dureri de spate. Durerea porneşte din zona pubiană şi se poate întinde până în zona coapselor, înrăutăţindu-se la mers, mişcare sau depărtarea picioarelor şi devenind mult mai acute pe perioada nopţii. Chiar şi mersul la toaletă se poate dovedi neplăcut.

Puteţi face exerciţii de relaxare şi este bine să te odihneşti des, să practici înotul şi exerciţiile fizice specifice, dar să încerci să îţi schimbi poziţia din când în când şi să practici masajul învăţat în orele de curs prenatal, aşa vei putea face faţă durerilor. Alte schimbări în săptămâna 35 de sarcină privesc creşterea dimensiunii sânilor şi schimbarea formei acestora combinat cu închiderea la culoare a areolelor, constipaţia, durerile de cap ocazionale, mâncărimile, urinările frecvente, indigestiile şi arsurile, hemoroizii, durerile de ligamente rotunde precum şi vergeturile.

Important este să mergi la medic să verifice şi prezenţa streptococului de grup B la tine. Dacă este prezent sunt necesare măsuri speciale de precauţie la naştere şi după aceea pentru a nu transmite infecţia la copil.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: