Sarcina săptămâna 29

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 29 de sarcină?

În a 29-a săptămână de sarcină, puiul tău devine tot mai conştient de sunetele exterioare, datorită dezvoltării accelerate a creierului. Acum trebuie să previi infecţiile fungice purtând haine curate şi comode.

Copilul în a 29-a săptămână de sarcină

Dintr-a 29-a săptămână de sarcină, creierul puiului tău intră într-o dezvoltare accelerată, împreună cu muşchii, plămânii şi organele de simţ.

Acum, bebe percepe aproape toate sunetele din jurul lui, ba chiar unii experţi spun că ritmul lui cardiac se accelerează la auzul vocilor lui mami şi tati.

De altfel, cel mic va reacţiona după naştere, oprindu-se şi fiind atent la muzica şi poveştile pe care le-a ascultat începând cu această perioadă.

Deşi bebeluşul este mai puţin activ, indiferent cât de mult mâncaţi, el va cere şi mai mult, ceea ce îţi poate provoca o stare de oboseală şi o senzaţie continuă de foame. În a 29-a săptămână de sarcină, cel mic poate deschide ochii şi întoarce capul spre o sursă de lumină puternică aplicată direct pe burtică.
Unghiile şi straturile de grăsime de sub piele continuă să crească, și apar expresiile faciale ca zâmbetul sau grimasele.

Corpul tău în a 29-a săptămână de sarcină

Schimbările hormonale pot duce la iritaţii, uscăciune sau mâncărimi la nivelul pielii, neplăceri de care poţi scăpa prin masaj. Dacă mâncărimile persistă, întreabă medicul pentru a verifica posibilele probleme hepatice.

Creşterea în greutate în a 29-a săptămână de sarcină îţi poate cauza şi schimbări bruşte de dispoziţie, oboseală şi letargie.
Presiunea exercitată de greutatea copilului în zona internă pelvină poate cauza varice și probleme cu nervul sciatic. Pentru a le atenua e bine să faci exerciții specifice pentru circulația sanguină a picioarelor şi aşează-le pe o pernă confortabilă în timpul somnului.

Atenţie mare la vaginoza bacteriană, streptococul de grup B sau alte infecţii fungice, care pot cauza o naştere prematură. Aceste probleme pot fi evitate prin purtarea de lenjerie şi îmbrăcăminte de bumbac şi de dimensiunea potrivită.
Încearcă să nu dormi pe spate, ci pe partea stângă. Această poziţie va asigura confortul bebeluşului tău şi îţi va îmbunătăţi circulaţia. Orice poziție îți este ție confortabilă adapteaz-o pentru a ajuta circulația de la nivelul picioarelor.

În a 29-a săptămână de sarcină, unele mămici pot acuza dificultăţi de respiraţie şi nevoia de a urina frecvent, din pricina presiunii sarcinii asupra diafragmului și a vezicii urinare. Retenţia de apă poate provoca umflături ale gleznelor şi ale picioarelor.

Incepând cu a 29-a săptămână de sarcină vei simţi tot mai des contracţiile de tip Braxton-Hicks, iar temperatura ta poate creşte, deoarece metabolismul celui mic este accelerat.

Continuă cu dieta echilibrată pentru starea de bine a ta şi a copilului, întrucât alimentaţia corectă te protejează de infecţii şi alte probleme de sănătate.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: