Sarcina săptămâna 27

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 27 de sarcină?

În săptămâna de sarcină, puiul tău îşi dezvoltă retina, acumulează tot mai multe straturi de ţesut cerebral şi începe să viseze. Tu trebuie să te păzeşti de pericolul unei naşteri premature, păstrând un stil de viaţă echilibrat cu o alimentaţie sănătoasă şi consumând lichide din belşug.

Copilul în a 27-a săptămână de sarcină

La începutul celei de a 27-a săptămâni de sarcină, pielea copilului este ridată, din pricina lichidului amniotic, dar ea se va întinde uşor-uşor imediat după naştere. Acum se dezvoltă straturile retinei care îl vor ajuta pe cel mic să perceapă lumina ce va fi transformată în imagini de către creier.

Majoritatea experţilor sunt convinşi că micuţii încep acum să viseze, deşi nimeni nu ţi-ar putea spune ce anume. În perioadele de somn sunt dovedite mișcări ale ochilor copilului caracteristice perioadei de somn cu vise. Sigur este că bebe are creierul mereu activ şi începe să dezvolte cutele caracteristice formării mai multor straturi de ţesut cerebral (circumvoluțiuni).

Vei zâmbi când îţi vei simţi puiul sughiţând din ce în ce mai des, dar acesta e un lucru normal, întrucât el a început să aiba mișcări respiratorii şi se adaptează acestei noi provocări.

În cursul celei de-a 27-a  săptămâni de sarcină copilul va trece de pragul de 1000 grame.

Corpul tău în a 27-a săptămână de sarcină

Întrucât ai nevoie de mai multă energie (până la 300-350 de calorii în plus pe zi), vei continua să iei în greutate chiar şi până în a 37-a săptămână de sarcină. Dacă nu ai un indice de masă corporală (IMC / BMI) peste 30-35 nu începe un regim de slăbire. Mai degrabă consumă numai alimente sănătoase, deoarece o dietă corectă te va ajuta să iei în greutate doar cât trebuie şi numai atunci când este vital pentru cel mic. Pentru mai multe detalii, consultă-ți medicul.

Odată cu mărirea uterului, în cea de-a 27-a săptămână de sarcină va creşte şi presiunea pe organele abdominale și toracice, fapt care va împiedica plămânii să funcţioneze la potenţialul maxim. De aceea, senzaţia de lipsă de aer este absolut normală.

Din săptămâna 27 de sarcină, trebuie să începi să ai şi mai multă grijă de tine pentru a evita o posibilă naştere prematură. Aşa că nu uita să consumi lichide din belşug, în special în cele trei luni de vară.
Totuşi, e bine să ştii simptomele care pot anunţa o naştere înainte de termen: sângerările vaginale, scurgerile vaginale bruşte de lichid, dureri intense în regiunea pelviană, dureri surde în partea de jos a spatelui, contracţii ce ţin mai mult de o oră, umflarea mâinilor şi a feţei, dureri în timpul urinării sau durere prelungită în abdomen.
În săptămâna a 27-a de sarcină, se poate să treci prin neplăcerile specifice sarcinii cu care ai luat deja cunoştinţă: dureri ale ligamentelor rotunde, constipaţie, urinări frecvente, crampe ale picioarelor sau dureri de spate.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: