Sarcina săptămâna 8

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 8 de sarcină?

Cea de-a 8-a săptămână de sarcină îţi poate aduce unele dintre cele mai acute simptome de greaţă care, împreună cu schimbările externe ale organismului, pot deveni inconfortabile şi greu de suportat.
Însă există o soluţie, trebuie să ai în primul rând un regim alimentar echilibrat, pe care să-l susţii cu un stil de viaţă sănătos.
Nu-ţi promitem că vor dispărea, însă vei diminua intensitatea acestor stări.
În plus, fiecare gest sănătos e modul tău de a spune “am grijă de bebeluşul meu”.

Copilul în a opta săptămână de sarcină

In săptămâna 8 de sarcină încep să se dezvolte şi sistemul respirator şi cel digestiv. Urechea internă şi laringele apar şi ele, iar embrionului încep să i se dezvolte şi fibrele musculare şi glanda pituitară.
Embrionul are deja toate trăsăturile externe ale unui om, iar acum începe să se dezvolte şi urechea internă. Oasele se dezvoltă şi ele iar musculatura se poate contracta din reflex, necoordonat.

A opta săptămână de sarcină reprezintă un punct important şi pentru că acum embrionul începe să facă primele sale mişcări. Acestea nu sunt prea puternice acum, iar mama nu are cum să le simtă, dar acest lucru se va schimba în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.

De asemenea, poţi să-i observi zona feţei şi, acolo unde vor fi ochii şi nasul, apar puncte negre. Şi tot în zona feţei încep să se dezvolte şi urechile, iar membrele abia apărute se pot observa ca nişte mici lăbuţe. In săptămâna 8 de sarcină dezvoltarea organelor este din ce în ce mai pronunţată. Gândeşte-te doar că, la 8 săptămâni viitorul copil are plămâni, ficat, pancreas şi glanda tiroidă în formă incipientă.

Degetele de la mâini şi picioare, încă legate unele de altele, tind să crească mai lungi. Trăsăturile feţei devin proeminente. Pleoapele se dezvoltă, iar vârful nasului devine vizibil.

Pe măsură ce corpul micuţului începe să se îndrepte, coada embrionică începe să dispară. Din această săptămână organele genitale se diferenţiază ca băieţel sau fetiţă. Cu toate acestea nu e posibil să se precizeze, deoarece organele genitale sunt încă în formare, nefiind încă vizibile.

Structura scheletului este formată din cartilaje, dar începând cu a 47-a zi, primele celule osoase încep să înlocuiască cartilejele. Toate organele vitale sunt bine plasate şi încep să se dezvolte pe parcursul săptămânilor următoare. In a opta săptămână de sarcină embrionul are aproape doi centimetri lungime, inima pompând de 140-180 de ori în fiecare minut.

Corpul tău în săptămâna 8 de sarcină

În sfârşit, începe să se vadă! Din a opta săptămână de sarcină pregăteşte-te să ai parte de mai multă atenţie din partea oamenilor din jurul tău.
Medical vorbind, în acest stadiu uterul este de mărimea unui grapefruit, iar cantitatea de sânge, chiar dacă nu îţi dai seama, a crescut cu 40-50%. Sânii pot deveni mai sensibili la atingere, deoarece corpul se pregăteşte pentru lactaţie. În jurul sânilor îţi pot apărea vene închise la culoare, rezultat al creşterii circulaţiei sanguine. Areolele sau pielea din jurul lor tinde să se închidă la culoare datorită schimbărilor hormonale. Mici glande denumite “tuberculii lui Montgomery” se dezvoltă pe areole, iar mameloanele tind să crească în dimensiune, acestea eliminând rareori un lichid gălbui denumit colostru.

Nu uita însă că în a opta săptămână sarcina ta nu trebuie să prezinte întotdeauna aceste simptome, mai ales că nivelul hormonal şi schimbările sunt diferite de la o persoană la alta.
Dacă ai sâni mai mari, îţi poţi cumpăra sutiene speciale care-ţi asigură susţinerea necesară pentru a preveni iritaţiile. În plus, poţi folosi cu încredere o cremă anti-vergeturi pentru a preveni apariţia acestora. Atenţie la ce produs cumperi, pentru a fi permisă utilizarea sa în timpul sarcinii.
Există şansa să ai în continuare crampe şi dureri musculare din cauza dimensiunilor în creştere ale uterului. E bine să ştii, astfel încât să nu te ingrijorezi, că durerea poate radia până în picioare.

Discută cu doctorul tău tot: dietă, exerciţii, creşterea în greutate, precauţii pentru a evita o pierdere a sarcinii, ce riscuri din mediul înconjurător trebuie să eviţi, medicaţie.
E acolo pentru a vă proteja!

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: