Sarcina săptămâna 5

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 5 de sarcină?

Deşi simptomele unei sarcini nu sunt vizibile în a cincea săptămână de sarcină, totuşi apar anumite semne, cum ar fi oboseala şi tulburările de comportament, prin care îţi poţi da seama că urmează să fii mamică.

In  săptămâna 5 vei afla cu siguranţă dacă eşti însărcinată sau nu. Practic, dacă ai fi, ai avea o lună (fix) de graviditate.

Dacă în primele 5 săptămâni de sarcină lipseşte menstruaţia, e un semn că eşti “destul de” însărcinată. Totuşi, pentru siguranţa şi liniştea ta, cel mai bine ar fi să-ţi faci un test de sarcină. Şi, mai târziu, unul pentru confirmare. Este esenţial să-ţi ştii perioada de ovulaţie, altfel existând riscul unui rezultat fals negativ. Odată ce ai aflat că eşti însărcinată (printr-un test de sarcină sau un control ginecologic), poţi nota prima zi a ultimei menstruaţii, pentru a calcula cele 9 luni şi a şti exact data naşterii.

Odată ce vei primi vestea cea mare, câteva lucruri trebuie planificate.

Cel mai important, alege-ţi obstetricianul care-ţi va fi alături, pe parcursul celor 40 de săptămâni. După care, pune toate întrebările pe care le ai.

Copilul în a cincea săptămână de sarcină

În săptămâna 5, sarcina trece printr-o serie de schimbări rapide, putând fi observată la ecografia transvaginală de înaltă rezoluţie pe la mijlocul săptămânii ca o mică acumulare de lichid de 2 mm în uter şi ajungând să aibă 5-6 mm la sfârşitul perioadei. Tot acum se ataşează de peretele uterului şi o placentă rudimentară ce se formează împreună cu cordonul ombilical. Cu ajutorul acestora embrionul îşi primeşte atât oxigenul cât şi nutrienţii de la mamă.

În a cincea săptămână de sarcină embrionul observat la microscop este ca un disc format din 3 straturi de celule. Din stratul exterior al embrionului se formează tubul neural care va evolua în diversele componente ale sistemului nervos: creierul, coloana vertebrală şi sistemul nervos. Din stratul mijlociu vor evolua inima şi sitemul circulator în timp ce din stratul interior se vor forma sistemul digestiv, plămânii şi sistemul urinar.

Şi da, acum începe să-i bată inima!

Corpul tău în a cincea săptămână de sarcină

S-ar putea să nu îţi fie foame în a cincea săptămână de sarcină, iar schimbările hormonale bruşte pot duce la schimbări de stare care te vor face să te simţi deprimată sau frustrată. Unele femei pot observa că urinează mai des, la unele dintre ele sânii vor deveni sensibili. Cele mai multe femei se simt obosite, epuizate, au ameţeli şi leşină din cauza tensiunii arteriale scăzute. Toate aceste probleme variază de la o persoană la alta; unele femei nu vor simţi absolut nicio schimbare în prima săptămână de sarcină.

S-ar putea să fii mai tensionată şi agitată decât de obicei, acum, când o să devii mămică. E normal, cu atât mai mult cu cât acest lucru se întâmplă pentru prima oară. În corpul tău se petrec schimbări importante în nivelurile de progesteron şi estrogen. Aceasta este o cauză pentru stările de somnolenţă, greaţă sau vomă, dezorientare sau leşin, destul de des întâlnite la femeile însărcinate.
Să nu uităm de atât de cunoscutele “pofte”. Odată cu ele vine însă şi respingerea clară a anumitor tipuri de alimente.

La nivel fizic, primele simptome în săptămâna 5 de sarcină constau în dureri abdominale şi crampe acompaniate în anumite situaţii de o senzaţie de discomfort pelvic. Din cauza modificării nivelurilor hormonale vor apărea schimbări bruşte de dispoziţie. Tot printre semne ale sarcinii s-ar mai putea aminti şi senzaţiile de oboseală sau balonare, sensibilitatea sporită la nivelul sânilor, mici sângerări.

Cu toate astea, nu ai de ce să te îngrijorezi dacă prezinţi doar câteva sau niciunul din semnele obişnuite. Sarcina este o experienţă mult prea personală pentru a putea fi încadrată în reguli stricte.

Ce ar trebui să ştii în a cincea săptămână de sarcină, indiferent de felul în care te schimbi, este importanţa menţinerii unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos, care vă va asigura protecţia amândurora.

Ca mamă în devenire, trebuie să mergi la controale regulate, din momentul în care ştii că eşti însărcinată. Sfătuieşte-te cu încredere cu medicul tău. Este acolo să te ajute şi să-ţi ofere sprijinul necesar acestei perioade. La fel şi familia şi prietenii, pe care trebuie să-i laşi să-ţi fie aproape.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: