Sarcina săptămâna 42

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 42 de sarcină?

Ai ajuns în ultimele zile de sarcină.
În realitate, puține femei nasc la data previzionată de către medic, iar marja de eroare poate fi chiar și de două săptămâni. O sarcină dusă până în perioada dintre săptămâna 38 și săptămâna 42 de sarcină se numește o sarcină în termen, iar nașterea copilului în acest interval este considerată normală.
Nașterea în săptămâna 42 de sarcină este absolut normală dacă până acum copilul este în stare corespunzătoare. Abia după trecerea celor 42 de săptămâni se consideră situație clar patologică și intervenția medicală sau chirurgicală pentru a naște copilul este propusă tuturor.

Copilul în săptămâna 42 de sarcină

În săptămâna 42 de sarcină, micuțul tău este complet dezvoltat. Are deja unghii foarte lungi, ce vor trebui tăiate imediat după naștere. Pielea de pe mâini și picioare poate fi puțin lăsată. În săptămâna 42 de sarcină nu au loc schimbări notabile, micuțul tău fiind complet dezvoltat și pregătit să se nască.
Este posibil de asemenea ca placenta să nu mai funcționeze în parametri necesari, caz ce trebuie sesizat la controalele medicale frecvente.
Medicul care te are în grijă poate să te sfătuiască ce metode pot fi aplicate pentru producerea nașterii, în cazul în care sarcina depășește termenul.

În unele cazuri, capul copilului poate fi foarte mare, situație în care acesta nu se poate naște fără asistența medicului. Acesta poate apela la o ventuză sau un forceps, deși niciuna dintre aceste metode nu este recomandată.
Această opțiune devine valabilă dacă pulsul copilului încetează brusc sau dacă perineul nu se dilată, cu toate eforturile mamei.
Pe de altă parte, după 42 de săptămâni de sarcină, placenta nu mai poate oferi nutrienți și oxigen copilului, ceea ce poate provoca decesul fătului. Din acest motiv operația cezariană este extrem de frecventă la această vârstă a sarcinii.

Corpul tău în săptămâna 42 de sarcină

Ai depășit deja perioada normală de sarcină, iar nașterea ar trebui să se producă în orice moment.
Dacă placenta funcționează corect și copilul este sănătos, medicul poate amâna intervenția pentru naștere, dar această așteptare nu ar trebui să depășească săptămâna 42 de sarcină.
În cazul în care simți primele semne de travaliu, trebuie să mergi la spital.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala