Sarcina săptămâna 39

15 May 2012

Copilul în săptămâna 39 de sarcină

Din săptămâna 39 de sarcină, starea de sănătate a copilului tău este bună, micuţul fiind pregătit pentru lume deja de două săptămâni. Plămânii săi se dezvoltă şi mai mult, la fel ca întregul organism.

Sistemul digestiv, endocrin, rinichii şi creierul sunt ultimele care se vor dezvolta complet doar după naştere.
Este normal ca în săptămâna 39 de sarcină, micuţului să îi fie acordată o importanţă şi atenţie deosebite. Iar tu poţi începe un jurnal al evoluţiei copilului.

După naştere, copilul tău poate să arate diferit faţă de aşteptările tale, mai ales dacă este primul tău copil.
Nu îţi face griji, este doar o stare de moment, iar după câteva zile trăsăturile se vor schimba, odată ce organismul îşi reglează temperatura.

Corpul tău în săptămâna 39 de sarcină

În săptămâna 39 de sarcină vei simţi un disconfort mai accentuat, însoţit de senzaţia că organismul tău nu mai are echilibru.
Îţi va fi mai dificil să te ridici din pat sau să te aşezi pe un scaun. Capul sus, în curând totul va fi mai bine! În plus, sânii devin mai grei, mai corpolenţi şi în majoritatea cazurilor, mai sensibili.
Starea de disconfort va fi accentuată de o odihnă precară în timpul nopţii, de crampe în zona picioarelor şi de necesitatea de a merge mai des la baie.
Din acest motiv, multe viitoare mămici, preferă să doarmă într-un scaun-balansoar decât în pat.
În săptămâna 39 de sarcină este posibil ca faţa şi mâinile să ţi se umfle, caz în care ar fi bine să consulţi un medic.
De asemenea este momentul falselor contracţii.
Dacă însă intri în travaliu, pe perioada contracţiilor, este posibil să nu poţi vorbi sau să nu te poţi mişca. Dacă încerci să te mişti durerile vor fi mai intense, iar contracţiile se înmulţesc cu trecerea timpului.
Dacă simţi că ţi s-a rupt apa sau că este pe cale să se rupă, dacă contracţiile survin dureros la mai puţin de 10-15 minute, atunci trebuie să-ţi anunţi medicul deoarece probabil că a sosit timpul ca micuţul tău să se nască.
Cum bagajul pentru naştere este deja făcut nu trebuie să te panichezi ci să fii cât mai calmă, să îţi aduci aminte şi să pui în practică planul pregătit pentru acest moment.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: