Sarcina săptămâna 38

15 May 2012

Copilul în săptămâna 38 de sarcină

Micuţul se află în continuă creştere în săptămâna 38 de sarcină şi toate organele sale interne sunt complet dezvoltate pentru naştere. Cu toate aceste, intestinele, rinichii, glandele endocrine şi exocrine, plămânii şi creierul vor începe să funcţioneze în parametri optimi doar după naştere, urmând să ajungă la maturitate pe măsură ce copilul va înainta în vârstă.

Dacă în săptămâna 38 de sarcină apare hipertensiunea indusă de sarcină, cantitatea de oxigen şi nutrienţi către copil este redusă şi există posibilitatea ca micuţul să piardă din greutate.

Deja la această dată vei începe să îţi imaginezi cum vei interacţiona cu copilul, ale cui trăsături le va moşteni, dacă va avea ochii tăi sau ai tatălui, nasul ca al bunicii, etc. Dacă copilul se va naşte cu ochii căprui sau negri, atunci aceasta va rămâne culoarea lor pentru toată viaţa, însă dacă se va naşte cu ochii albaştri (în jur de 90 %) atunci sunt şanse ca în primele luni culoarea lor să se schimbe.
Canalele lacrimare se dezvoltă complet în timp ce organele sexuale sunt deja bine dezvoltate şi sexul copilului nu mai este un mister de ceva timp. La cei mai multi băieţi deja testiculele sunt coborâte în scrot.
În altă ordine de idei, în săptămâna 38 de sarcină, fătul clipeşte, închide pumnii şi reacţionează la sunete. De asemenea micuţul tău reacţionează la lumină şi întuneric în timp ce straturile de grăsime de sub piele contribuie la reglarea termică a organismului său.

Corpul tău în săptămâna 38 de sarcină

Vei vedea şi acum câteva schimbări, atât externe, care pot fi observate şi de alţii, cât şi interne, care nu pot fi simţite decât de tine.
Pe măsură ce copilul creşte, organele tale interne vor fi repoziţionate pentru a face loc fătului, ceea ce poate produce arsuri şi urinări frecvente din cauza presiunii exercitate pe vezică, dar asta nu înseamnă că trebuie redus consumul de apă. În săptămâna 38 de sarcină vei începe să simţi o umflare a picioarelor, ceea ce este normal şi reprezintă un semn al perioadei de sfârşit de sarcină.

Totuşi dacă simţi o umflare a mâinilor, feţei sau ai dureri mari, ar trebui să iei legătura cu medicul care te are sub supraveghere, deoarece acesta poate fi un semn al unei afecţiuni numite hipertensiune indusă de sarcină, cunoscută şi ca toxemie, disgravidie tardivă sau preeclampsie. Această afecţiune poate priva placenta de aportul de sânge de care are nevoie şi automat copilul tău va primi o cantitate de nutrienţi şi oxigen mai mică decât cea necesară, ceea ce poate fi primejdios.
Pentru situaţiile cu risc medical asupra copilului, aceasta este săptămâna în care se programează naşterea deoarece beneficiile creşterii şi maturării în uter în perioada următoare sunt mai mici decât dacă s-ar naşte.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: