Sarcina săptămâna 37

15 May 2012


Copilul în săptămâna 37 de sarcină

În săptămâna 37 de sarcină micuţul tău acumulează greutate într-un ritm accelerat. Grăsimea se depune pe obraji, genunchi şi coate ajungând aproape la 3.000 grame în majoritatea cazurilor.

Pielea feţei îşi pierde rapid aspectul neted, devine rozalie şi apar primele riduri / şanţuri de expresie. Micuţul poate respira fără probleme şi este gata să se nască în orice clipa.

Datorită poziţionării sale cu capul în jos, vei simţi o apăsare crescută în zona abdominală.

Tot în săptămâna 37 de sarcină, straturile protectoare încep să se destrame şi copilul le înghite împreună cu restul secreţiilor uterului ce plutesc în lichidul amniotic. La ecografie pot fi observate particulele descuamate de vernix caseosa (stratul protector al copilului de până acum) cum plutesc liber în lichid dând un aspect de “zăpadă în globul de crăciun”.

Corpul tău în săptămâna 37 de sarcină

Deja copilul tău este complet dezvoltat în săptămâna 37 de sarcină, iar tu eşti gata pentru naştere în orice moment. Este posibil să te simţi îngreunată şi într-adevăr vei continua să acumulezi greutate, odată cu creşterea în greutate a copilului. Sigur modificarea centrului de greutate şi a echilibrului precum şi relaxarea ligamentelor bazinului în cadrul pregătirilor organismului pentru naştere îşi vor face simţite efectele.

Micuţul a ajuns în cavitatea pelvină în poziţia pentru naştere. Din săptămâna 37 de sarcină, corpul tău va începe să se pregătească de travaliu prin “coacerea” colului. De asemenea “dopul” de mucus ce până acum a jucat rolul de protecţie pentru uter poate începe să se desfacă şi este bine să te consulţi cu medicul pe această temă.

Alte modificări semnificative pentru săptămâna 37 de sarcină privesc creşterea în dimensiuni a sânilor care devin mai grei şi mai plini ca urmare a schimbărilor hormonale, motiv pentru care s-ar putea să devină incomozi. În unele cazuri sânii vor începe să secrete colostru şi chiar lapte sau pot apărea crăpături pe areole. De asemenea pot apărea şi mâncărimi pe abdomen din cauza întinderii excesive a muşchilor stomacali.

Alte schimbări pe care le vei putea simţi în săptămâna 37 de sarcină sunt neliniştea crescândă din cauza epuizării şi lipsei de somn, urinări frecvente, tensiune crescută, hemoroizi, dureri în zona inferioară a spatelui şi dureri de cap.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: