Sarcina săptămâna 36

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 36 de sarcină?

La sfârşitul celei de-a 36-a săptămâni sarcina a ajuns la termen iar copilul se poate naşte oricând.

Copilul în săptămâna 36 de sarcină

Micuţul este dezvoltat şi poate fi considerat copil născut în termen odată cu încheierea celei de-a 36-a săptămâni de sarcină. Cea mai importantă schimbare în acest moment este faptul că bebeluşul tău a coborât sau va coborî singur în poziţia necesară pentru naştere. De altfel, poziţia cu capul în jos este comună în 95% din cazurile de naşteri. Totuşi copilul se poate poziţiona şi în alte moduri, improprii pentru o naştere normală.

În săptămâna 36 de sarcină, copilul cântăreşte aproape 2,8 Kg şi în acest moment el înmagazinează cât mai multă grăsime în obraji, genunchi şi coate şi începe să arate din ce în ce mai dolofan. De asemenea şi creierul copilului se dezvoltă într-un ritm foarte alert. Copilul clipeşte iar gingiile i se întăresc odată cu fortificarea muşchilor ce ajută la acţiunea de supt de la sânul mamei.
Copilul înghite în fiecare zi o anumită cantitate de lichid amniotic pe care o elimină apoi sub formă de urină. Există de altfel şi un echilibru între cantitatea de fluid ingerată şi cea evacuată, echilibru care este un semn al stării de bine. Mişcarile, bătăile inimii şi elasticitatea circulaţiei sângelui prin cordonul ombilical şi creier sunt alte semne importante pentru a aprecia că sarcina este în siguranţă.

Corpul tău în săptămâna 36 de sarcină

Acum este aproape de naştere dar ai experienţa unei sarcini ce se apropie de sfârşit şi este posibil să suferi de extenuare din cauza neliniştii, lipsei de somn şi plictiselii generale. Poţi evita acest lucru  prin implicarea în activităţi pozitive. Din săptămâna 36 de sarcină poţi  începe planificarea travaliului, naşterii şi modului cum vei avea grijă de copil odată ce ajungeţi cu toţii acasă. Aceste activităţi o să îţi dea ceva de făcut, te vor ţine ocupată şi îţi vor distrage atenţia de la micile dureri şi neplăceri inerente acestei ultime perioade a sarcinii.

Uterul a ajuns acum de 1000 de ori mai mare decât era înainte de concepţie şi ai luat destul de mult în greutate. Este foarte posibil să apară mâncărimi din cauza întinderii pielii, dar le poţi evita  dacă foloseşti creme şi loţiuni specifice.
Pe măsură ce copilul se mişcă şi trece în poziţia specifică naşterii vei simţi o presiune crescândă pe zona abdominală inferioară. Acum plămânii şi stomacul se pot extinde la capacitate maximă, mâncatul şi respiratul devenind mult mai uşoare.

Pentru unele femei aflate în săptămâna 36 de sarcină, mersul poate deveni dificil. De asemenea, ai grijă să mergi constant la medic unde sunt verificate poziţia copilului şi cantitatea de lichid amniotic precum şi tensiunea şi greutatea ta corporală. Pe lângă acestea, alte schimbări corporale ce se pot petrece în a 36-a săptămână includ arsurile, constipaţia, urinările frecvente, senzaţia de îngreunare, durerile de spate, disconfortul pelvic, hemoroizii etc. Poate apărea şi un nivel crescut de zahăr în sânge precum şi o creştere a tensiunii arteriale.

Trebuie să ai mare grijă pentru că în săptămâna 36 de sarcină sunt posibile infecţii ale tractului urinar, precum şi alte infecţii ce pot apărea din cauza urinărilor frecvente şi a hemoroizilor.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: