Sarcina săptămâna 32

15 May 2012

 

Ce se întamplă în săptămâna 32 de sarcină?

Eşti deja în săptămâna 32 de sarcină şi, ca multe alte femei, începi deja să simţi uşoare contracţii, ceea ce este normal pentru că organismul tău face repetiţii pentru momentul travaliului şi naşterii.

Din săptămâna 32 de sarcină poţi începe să vorbeşti cu cei dragi sau cu partenerul despre ceea ce se va întâmpla atunci când veţi intra în travaliu, pentru că da, veţi intra amândoi, chiar dacă în feluri diferite. Mai mult, să ştii că aceste discuţii vă pot pregăti mental pentru ceea ce va urma.

Copilul în săptămâna 32 de sarcină

Bebeluşul tău continuă să crească în săptămâna 32 de sarcină. Dacă nu sunt probleme de creştere acum are aproximativ jumătate din greutatea pe care o va avea la naştere. Este posibil ca în săptămâna 32 de sarcină fătul să îşi schimbe poziţia, dacă nu a făcut-o deja, pregătindu-se pentru naştere.

Pielea lui este încă roşie iar stratul de păr fin ce îi acoperea corpul a început să dispară, însa cel de vernix continuă să existe pentru a proteja copilul.

Creierul copilului tău se dezvoltă substanţial în săptămâna 32 de sarcină, aşa că acum este foarte important să ai grijă la alimentaţie, să ţii atent sub control ce şi cât mănânci pentru a fi sigură că bebeluşul are nutrienţii necesari în dezvoltarea sa. Oricum, să nu te sperii, de acum mişcările copilului nu vor mai fi nici atât de multe şi nici atât de sesizabile, deoarece spaţiul din uter este ocupat în cea mai mare măsură de făt, spaţiul de mişcare rămânând foarte mic. Câştigă însă în forţă şi poate să te surprindă neplăcut în unele momente cu lovituri puternice.
Deşi restul corpului este destul de bine format în săptămâna 32 de sarcină, plămânii continuă să se dezvolte. Ochii pot sta deschişi şi deja sunt capabili să se concentreze pe o anumită imagine. De asemenea, copilul clipeşte mai des.

Cordonul ombilical este protejat de o subtanţă gelatinoasă care îl fereşte de mişcările şi loviturile copilului.

Scheletul micuţului tău este complet format dar majoritatea oaselor sunt încă moi şi se vor întări abia mai târziu, în timp ce atât degetele de la mâini cât şi cele de la picioare sunt complet dezvoltate.

Experţii au descoperit că printre simţurile pe care copilul tău le capătă în săptămâna 32 de sarcină este şi sensibilitatea la temperatură, astfel încât dacă pui o cârpă caldă pe burtică, vei primi o mică lovitură drept răspuns.

Corpul tău în săptămâna 32 de sarcină

Vei simţi destul de regulat contracţiile tip Braxton Hichs dar nu trebuie să te panichezi deoarece muşchii uterului nu fac altceva decât să repete şi să se întărească pentru adevăratul travaliu. De asemenea, s-ar putea ca şi copilul să fi coborât în zona pelviană, în vederea pregătirii naşterii. Însă acest lucru poate provoca lărgirea pelvisului şi creşterea presiunii exercitate în partea inferioară a abdomenului cu disconfort accentuat al vezicii urinare şi al articulaţiilor şoldurilor. Mai mult, datorită creşterii copilului vei simţi o presiune care nu este confortabilă şi în partea de jos a cutiei toracice.

Nivelul de estrogen este în creştere în săptămâna 32 de sarcină şi asta îţi face corpul mai sensibil la oxitocină, care este hormonul responsabil cu provocarea contracţiilor. Cele mai frecvente simptome ale sarcinii pe care le resimt mai toate femeile în această perioadă sunt: greutatea în respiraţie, durerile de spate, constipaţia, lipsa de energie, crampele la picioare, insomnia, schimbările de dispoziţie, mărirea sânilor, sângerările gingivale, contracţiile uterine, secreţiile vaginale, sângerările nazale, vergeturile, urinările frecvente, varicele, hemoroizii, arsurile gastrice şi indigestiile. Dar trebuie să fii pozitivă şi să te gândeşti la bebeluşul tău.

Cantitatea de sânge actual a crescut cu până la 50% faţă de cea de dinainte de sarcină, ceea ce este foarte important, deoarece în momentul naşterii vei pierde o bună parte din acest sânge. Tot în săptămâna 32 de sarcină ar fi cel mai bine să începi să citeşti şi să te documentezi despre travaliu şi metodele de a trece mai uşor de naştere.

Este bine să citeşti despre primele semne ale travaliului. De altfel, corpul tău s-ar putea să treacă deja prin perioade mai mult sau mai puţin frecvente de contracţii. Ele pot fi mai slabe sau mai puternice ca şi intensitate şi este chiar posibil ca unele femei nici să nu le simtă.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: