Sarcina săptămâna 31

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 31 de sarcină?

În cea de-a 31-a săptămână de sarcină bebeluşul tău acumulează tot mai multă grăsime, îşi exersează intens aparatul respirator şi are nevoie de calciu pentru a-şi întări oasele. Sânii tăi se vor pregăti pentru lactaţie şi e posibil să înceapă să secrete colostru, precursorul laptelui matern.

Copilul în săptămâna de sarcină 31

Din a 31-a săptămână de sarcină copilul acumulează tot mai multă grăsime şi creşte constant în greutate. Deja plămânii săi sunt capabili să funcţioneze corect, mărindu-şi autonom volumul şi încep să producă surfactanţi care să-i ajute în tranziţia de la mediul intrauterin la cel exterior.

Aparatul auditiv al bebeluşului este complet dezvoltat, aşa că el îţi poate auzi vocea încă înainte de a se naşte.

În a 31-a săptămână de sarcină pielea micuţului este acum rozalie, iar unghiile îi sunt atât de dezvoltate încât uneori se zgârie chiar aflându-se în burtica ta. Oasele i se întăresc semnificativ, de aceea puiul tău va avea nevoie de mai mult calciu în această etapă de dezvoltare.

Daca e băiat, din săptămâna 31 de sarcină se pot vedea ecografic testiculele deja coborâte în scrot.

Bebe produce între 900 și 1500 ml de urină pe zi şi înghite lichid amniotic pe care îl recirculă de câteva ori în 24 de ore.
Din a 31-a săptămână de sarcină este indicat ca, preventiv, să mergi la medic pentru a măsura cantitatea de lichid amniotic – dacă este prea mult, se poate ca cel mic să nu înghită corect sau să aibă o problemă gastrointestinală. Dacă e prea puţin, poate fi un semn că cel mic nu urinează suficient, posibil din cauza unei probleme cu rinichii.

În cadrul acestei ecografii se mai măsoară și creșterea fetală cu estimarea greutății, se reevaluaează anatomia / morfologia copilului și se pot face studii Doppler pentru aprecierea cât mai completă a stării de bine fetal.

Corpul tău în săptămâna 31 de sarcină

Se prea poate să continui să creşti în greutate în a 31-a săptămână de sarcină, în urma dezvoltării pruncului, a acumulărilor de grăsime, a măririi uterului, a retenţiei de apă şi a cantităţii sporite de lichid amniotic.

Ligamentele şi muşchii care susţin spatele se relaxează şi se întind pentru a pregăti naşterea, dar acest lucru îţi poate provoca dureri tot mai accentuate.

În a 31-a săptămână de sarcină, sânii ţi se vor mări şi se vor îngreuna, pregătindu-se pentru lactaţie. E posibil ca ei să secrete colostru, un lichid gălbui, cremos, care va mai curge şi câteva zile după naşterea copilului. Nu ai de ce să te îngrijorezi; atât prezenţa cât şi absența colostrului sunt absolut normale. Poți să pregătești mameloanele pentru alăptare de acum prin masaje ușoare specifice cu creme speciale.

Mai toate mămicile trec acum prin contracţiile Braxton-Hicks. De asemenea, mai poţi fi pusă la încercare de hemoroizi, provocaţi de presiune sau de constipaţie. Din fericire, toate acestea dispar de obicei după naştere.

Totuşi, pentru a evita apariţia hemoroizilor, scapă de constipaţie urmând o dietă sănătoasă. În cazul în care totuși te deranjează, întreabă medicul ce sa iei să îţi fie mai ușor.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: