Sarcina săptămâna 28

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 28 de sarcină?

Într-a 28-a săptămână de sarcină, micuţul îşi formează enzimele necesare sistemului digestiv, iar corpul său e îndeajuns de dezvoltat pentru a avea șanse mari de supravieţuire ca urmare a unei naşteri premature. E posibil ca tu să resimţi în continuare simptomele specifice sarcinii, dar ele pot fi atenuate cu o alimentaţie sănătoasă şi cu masaje uşoare.

Copilul în cea de-a 28-a săptămână de sarcină

În a 28-a săptămână de sarcină, pielea micuţului e încă zbârcită, dar sub ea se dezvoltă încontinuu straturi de grăsime. Corpul său e protejat de lanugo (fire subţiri de păr) şi de vermix (o substanţă care îl apară de aciditatea lichidului amniotic). Ochii bebeluşului se deschid pentru mai mult, iar sprâncenele şi pleoapele sunt formate.

În a 28-a săptămână de sarcină, papilele gustative ale puiului tău s-au maturizat, iar el continuă să îşi sugă degetul ca și antrenament la refluxul de hrănire necesar după naștere. De asemenea, acum începe să se formeze sistemul de enzime care asigură digestia şi alte procese endocrinologice. Bebe se întinde frecvent şi se mişcă vioi în uter. În acest moment, organele şi sistemele lui sunt îndeajuns de dezvoltate pentru ca cel mic să supravieţuiască unei naşteri premature dacă beneficiază de terapie intensivă şi asistenţă imediată.

Ultimele trei luni de sarcină sunt vitale pentru dezvoltarea corpului în ansamblu. Acum, puiul tău se pregăteşte pentru o naştere fără probleme şi pentru o adaptare rapidă la condiţiile extra-uterine.
Plămânii se apropie de maturitate, iar mişcările respiratorii sunt coordonate şi regulate. Dacă este băiat, testiculele sunt aproape coborâte deja în scrot.

În a 28-a săptămână de sarcină, bebeluşul câştigă în greutate, creierul devine tot mai complex, părul de pe cap continuă să crească, iar trăsăturile devin vizibile la ecografie.

În cazul sarcinilor gemelare este deja sensibilă diferența de creștere a copiilor față de sarcinile unice.

Corpul tău în a 28-a săptămână de sarcină

A 28-a săptămână de sarcină poate aduce arsuri gastrice şi constipaţie, provocate de presiunea uterului în abdomen. Acest fenomen, împreună cu creşterea în greutate, te poate face să resimţi o oboseală uşoară. În a 28-a săptămână de sarcină apar şi modificări la nivelul sânilor, care se pregătesc accelerat pentru lactaţie, începând să producă colostru, care e precursorul laptelui.
Multe mămici se plâng de accentuarea simptomelor neplăcute ale sarcinii. Iarăşi crampe la picioare, constipaţie, insomnie, urinări frecvente şi hemoroizi.
Din când în când, e posibil să simţi iar contracţiile de tip Braxton-Hicks, care sunt modul în care organismul se pregăteşte de adevăratele contracţii ale naşterii.
De altfel, uterul se contractă pe toată durata vieţii, dar mişcările sale sunt sesizabile doar când adăposteşte comoara ta cea mai de preţ.
În a 28-a săptămână de sarcină te poţi aştepta la alte simptome comune pentru orice sarcină: o sensibilitate deosebită la nivelul sânilor, o întunecare a culorii areolelor și o mărire a acestora, dureri de cap, mâncărimi generalizate dar mai ales pe abdomen, dureri ale ligamentelor rotunde, indigestie şi arsuri, hemoroizi şi urme de întindere a pielii în anumite zone, pe măsură ce sarcina avansează.
Nu-ţi face griji de kilogramele în plus. Dacă nu ai ajuns în stadiu de obezitate, sunt necesare protecţiei şi hrănirii puiului tău. Poţi face un masaj în partea de jos a spatelui pentru a atenua durerile, umflăturile şi senzaţia de mâncărime.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: