Sarcina săptămâna 26

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 26 de sarcină?

În cea de-a 26-a săptămână de sarcină, copilul începe să clipească, iar ochii – albaştri până la momentul naşterii – sunt aproape complet formaţi.
Tu poţi ţine sub control creşterea în greutate şi micile neplăceri provocate de sarcină (dureri de spate, crampe, etc) prin exerciţii uşoare, gimnastică pentru graviduţe şi o dietă sănătoasă.

Copilul în cea de-a 26-a săptămână de sarcină

Dezvoltarea bebeluşului tău este constantă în săptămâna a 26-a. De acum, el îşi poate deschide ochii, aproape complet dezvoltaţi, ba chiar poate clipi. Trebuie să ştii că, pe tot timpul cât se află în burtica ta, în 90-95% din cazuri cel mic are ochii albaştri sau verzi, însă culoarea lor se va schimba după naştere în cele mai multe cazuri. Culoarea definitivă va fi cunoscută după un an de la naştere.

În cea de-a 26-a săptămână de sarcină, deşi mai are până la naştere, puiul tău seamănă deja leit cu un nou-născut. În această perioadă principală de evoluţie, micuţul îşi dezvoltă simţul tactil şi începe să răspundă la atingeri. Inima sa pompează din ce în ce mai mult sânge în plămâni, iar plămânii se dezvoltă, mai ales că bebe face exerciţii de respiraţie din ce în ce mai mult.

Cordonul ombilical tot mai solid asigură un flux constant de sânge şi nutrienţi pentru cel mic. Placenta s-a mărit pe măsura bebeluşului, unghiile de la mâini şi picioare cresc constant şi, dacă cel mic e băiat, testiculele încep să coboare în scrot. Mai mult, în cea de-a 26-a săptămână de sarcină, pruncul are gene şi sprâncene destul de scurte.

Corpul tău în cea de-a 26-a săptămână de sarcină

În cea de-a 26-a săptămână de sarcină, greutatea ta, deşi în creştere, poate varia chiar şi de la oră la oră, în funcţie de retenţia de apă, iar uterul continuă să urce deasupra buricului.

Acum, majoritatea mămicilor simt contracţiile de tip Braxton Hicks. Acestea nu sunt periculoase şi nici dureroase, făcând parte din adaptarea organismului matern la sarcina din ce în ce mai mare şi la naşterea care se apropie cu fiecare săptămână. Ai observat deja că de acum discutăm de naştere şi asta tot mai des. Dacă modificările de până acum erau în principal pentru formarea şi păstrarea sarcinii, de acum încolo scopul este pregătirea pentru naştere şi pentru adaptarea copilului în mediul extern.

E posibil să ai dureri în zona de sub coaste, provocate de bebeluşul care îşi întinde mâinile şi picioarele. Acestea pot fi însă atenuate printr-o schimbare de poziţie.

Incepand cu cea de-a 26-a săptămână de sarcină, mai poţi suferi de dureri de spate şi de articulaţii, cauzate de creşterea în greutate şi modificarea centrului de greutate şi a elasticităţii ligamentelor, pe lângă alte neplăceri minore cum ar fi crampele, durerile sciatice sau durerile de cap. Poţi estompa toate acestea relativ uşor prin exerciţii uşoare, gimnastică prenatală sau masaj pentru gravide. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi relaxare, poţi încerca şi mişcările specifice de întindere. Nu uita să foloseşti creme speciale pentru vergeturile de pe abdomen şi sâni.

În cazul în care ai dureri neobişnuite sau care revin pentru mai mult timp, anunţă-l imediat pe medicul tău. De altfel, trebuie să mergi la controalele prenatale, mai ales că vei avea ocazia să asculţi bătăile inimii bebeluşului cu un stetoscop sau cu un dispozitiv Doppler.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: