Sarcina săptămâna 24

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 24 de sarcină?

În a 24-a săptămână de sarcină, chipul bebeluşului e bine conturat, iar plămânii săi continuă să se pregătească pentru respiraţia autonomă. Tu trebuie să ai grijă de sănătatea ta şi să faci testele indicate de medic, mai ales pe cele pentru depistarea diabetului gestaţional in situaţia în care te încadrezi într-o categorie de risc.

Copilul în a 24-a săptămână de sarcină

În cea de-a 24-a săptămână de sarcină, creierul bebeluşului se dezvoltă spectaculos, în acelaşi timp cu papilele gustative. În plămâni se produc atât zonele terminale ale arborelui respirator cât şi celulele care secretă substanţele necesare umflării alveolelor (copiii născuţi prematur au dificultăţi de respiraţie din cauza insuficientei dezvoltări a alveolelor şi a imposibilităţii de a le ţine umflate).

Micuţul nu va fi afectat de contracţiile Braxton Hicks din această perioadă. Din a 24-a săptămână de sarcină, faţa lui este complet dezvoltată, cu trăsăturile bine conturate, chiar dacă pleoapele rămân strâns închise. Părul continuă să crească, iar sprâncenele sunt formate. În următoarele trei luni, bebeluşul va exersa respiraţia, inhalând lichidul amniotic pentru a-şi întări plămânii.

Corpul tău în a 24-a săptămână de sarcină

La începutul celei de-a 24-a săptămâni de sarcină, pielea de pe sâni şi de pe abdomen continuă să se întindă, dându-ţi senzaţia de uscăciune şi putând provoca mâncărimi. De aceea, cel mai bine e să foloseşti o cremă hidratantă de calitate, adaptată sarcinii şi care poate să te ferească şi de vergeturi.

Ochii au tendinţa de a se “usca”. Ajută-i folosind picături pentru ochi sau lacrimi artificiale. De acum înainte, vei şti mereu când doarme puiuţul tău şi vei putea să încerci să îţi adaptezi programul de odihnă după ritmul celui mic.

În cea de-a 24-a săptămână de sarcină, unele mămici se plâng de schimbări la nivelul sânilor, urinări frecvente, constipaţie, indigestie, arsuri, mâncărimi, dureri ale ligamentelor rotunde, dar şi hemoroizi cauzaţi de presiunea din uter.
Se poate ca durerea de ligamente rotunde să crească în intensitate odată cu mărirea uterului – ligamentele trebuie să se întindă pentru a susţine greutatea pruncului. Dacă durerea este severă, vorbeşte cu medicul tău. Totuşi, multe femei, chiar aflate la prima sarcină, nu acuză acest simptom.

Hemoroizii apar în interiorul şi pe lângă canalul anal în urma presiunii exercitate de bebeluş pe zonele pelvică şi rectală cu încetinirea circulaţiei sanguine. Ei pot cauza constipaţie sau probleme în momentul împingerii copilului la naştere.

De asemenea, în săptămâna 24 de sarcină e posibil să te simţi ca şi cum ai fi mereu răcită, stare cauzată de inflamarea mucoasei nazale, spre care ajunge mai mult sânge. Pentru a ameliora simptomele, poţi folosi picăturile saline de desfundare a nasului.

Medicul îţi va recomanda testarea nivelului glucozei din sânge după alimentare pentru a determina existenţa unui diabet gestaţional – o formă temporară doar în sarcină a diabetului zaharat. Simptomele pot fi: glucoza în urină, oboseală, greaţă, urinări frecvente şi o sete neobişnuită. Poţi însă prezenta diabet gestaţional şi să nu ai nicio acuză. Între 2-10% dintre viitoarele mămici fac acest tip de diabet, care se diagnostichează prin analize făcute între a 24-a şi a 28-a săptămână de sarcină.

Dacă arsurile sunt o problemă, combate-le cu un regim de viaţă sănătos, mâncând puţin şi des şi renunţând la gustările de seară.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: