Sarcina săptămâna 23

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 23 de sarcină?

Începând cu a 23-a săptămână de sarcină, controalele prenatale sunt de maximă importanţă. Astfel, vei şti cu maximă precizie cum se dezvoltă bebeluşul şi îţi vei putea evalua corect propria stare de sănătate. Mai mult, dacă e necesar, vei putea trata la timp eventualele complicaţii ale sarcinii.

Copilul în a 23-a săptămână de sarcină

În cea de-a 23-a săptămână de sarcină, puiul tău creşte ca din apă, măsoară deja 28 de centimetri şi arată ca un nou-născut în miniatură.

Bebeluşul acumulează tot mai multă grăsime, iar pielea lui e roşie, ridată şi a început să îşi piardă din transparenţă din pricina formării pigmenţilor.
Acum, copilaşul e tot mai vioi, face mişcări puternice şi loveşte mereu în peretele uterului. Mai mult, el atinge cordonul ombilical şi chiar se poate să il strângă în mână.

În cea de-a 23-a săptămână de sarcină, fătul continuă să înghită lichid amniotic, pe care îl recirculă prin urinare. Astfel, cel mic preia zaharuri şi lichide în plus de ceea ce primeşte prin placentă.
Pancreasul micuţului s-a dezvoltat şi a început să producă insulină. Plămânii cresc într-una, pregătindu-se pentru respiraţia autonomă, în timp ce toate celelalte organe, muşchii şi oasele se maturizează constant.

De acum, micuţul se poate mişca brusc dacă este speriat de zgomote puternice sau neaşteptate, iar mişcările care îi antrenează şi stimulează plămânii devin regulate semănând din ce în ce mai mult cu respiraţia de mai târziu.

Corpul tău în a 23-a săptămână de sarcină

În a 23-a săptămână de sarcină, uterul tău a ajuns cu aproape două degete peste nivelul buricului.
Creşterea ta în greutate e posibil să fie de 5-7 kg, iar burtica e tot mai mare şi mai evidentă. În urma creşterii volumului de sânge din partea inferioară a organismului, s-ar putea să ai o nevoie tot mai mare de a urina.

Unele mămici pot suferi de hemoroizi cu sângerări anale sau crampe musculare la picioare. De asemenea, poţi trece prin contracţiile de tip Braxton Hicks – acestea nu sunt dureroase şi îţi ajută corpul să se pregătească pentru naştere.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: