Sarcina săptămâna 21

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 21 de sarcină?

În a 21-a săptămână de sarcină, bebeluşul continuă să se pregătească pentru ieşirea în lume. Creşte neîncetat, îşi dezvoltă sistemul digestiv şi are deja sprâncene, pleoape şi unghii. De asemenea, puiul tău devine tot mai interesat de poveştile pe care i le spui şi de cântecele pe care i le cânţi.
În a 21-a săptămână de sarcină e probabil să se vadă că iei în greutate. Mai mult, pot să apară crampele la picioare, dar există modalităţi de a atenua aceste simptome neplăcute.

Copilul în a 21-a săptămână de sarcină

Până în a 21-a săptămână de sarcină sistemul circulator al copilului s-a dezvoltat complet. Cordonul ombilical continuă să se îngroaşe şi să se lungească. Deja dimensiunile bebeluşului le-au egalat pe cele ale placentei.
Tot acum, sistemul digestiv al celui mic se maturizează şi creşte, iar intestinele se contractă şi se relaxează. Copilul îşi pune la lucru sistemul digestiv înghiţind lichid amniotic. Sigur vei zâmbi când vei simţi primele sughiţuri ale puiului tău – multe mămici le simt ca o serie de mişcări repetitive în burtică.

Deja sprâncenele, pleoapele şi unghiile sunt complet dezvoltate.

În plus, tot mai mulţi savanţi spun că puiul tău aude de acum tot, fie că îi vorbeşti sau îi cânţi. De altfel, câţiva cercetători au demonstrat că nou-născuţii reacţionează la poveştile pe care le-au ascultat pe când erau în burtica mămicilor.
Aşa că citeşte-i bebeluşului poveşti, scrieri clasice sau cu un caracter spiritual, despre care se spune că au un efect pozitiv asupra lui, dar poţi încerca să îi cânţi şi cântece de leagăn. Muzica este şi ea considerată ca o modalitate de interacţionare, dezvoltare şi educare a copilului, Mozart fiind recomandat de mulţi specialişti pentru această perioadă.
S-a dovedit că în că în a 21-a săptămână de sarcină copilul percepe toţi aceşti stimuli, care vor întări comunicarea lui cu tine precum şi cu mediul înconjurător după naştere.

Corpul tău în a 21-a săptămână de sarcină

În a 21-a săptămână de sarcină, atât tu cât şi bebeluşul veţi lua în greutate. Uterul tău se va mări, iar sarcina va deveni evidentă. E posibil să simţi crampe la picioare, iar aceste dureri pot deveni tot mai supărătoare. Poţi reduce aceste simptome folosind perne speciale pentru graviduţe sau chiar şi perne normale pe care să îţi pui picioarele atunci când te odihneşti.
Pe măsură ce creşti în greutate, vei avea tendinţa de a fi mai nesigură în mişcări şi mai predispusă la căzături. Pentru starea de bine a ta şi a bebeluşului, ar fi bine să renunţi din a 21-a săptămână de sarcină la tocuri. Alege în schimb încălţămintea cu talpă plată şi hainele confortabile care îţi asigură libertate în mişcare.

Mai ales în această perioadă, regimul sănătos de viaţă este de maximă importanţă pentru tine şi pentru puiul tău. Continuă cu dieta bogată în legume şi fructe şi nu renunţa la exerciţiile zilnice.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: