Sarcina săptămâna 20

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 20 de sarcină ?

Săptămâna a 20-a de sarcină este momentul perfect pentru a începe să plănuieşti naşterea. Preluând controlul asupra viitorului tău şi al celui mic, îţi vei spori încrederea în tine şi vei ştii ce să faci într-o situaţie neprevăzută.

Poţi începe să faci exerciţii de respiraţie – care sunt ideale pentru relaxare – masaje sau gimnastică sub îndrumare specializată. Aceste activităţi, combinate cu un stil de viaţă sănătos, vor face minuni pentru starea ta de bine.

Copilul în săptămâna 20 de sarcină

În a douazecea săptămâna de sarcină, bebeluşul a crescut – are deja 300 de grame şi 25-28 de centimetri lungime. Creşterea atât de semnificativă (de la 13-14 cm în urmă cu 2 săptămâni) nu trebuie să te îngrijoreze. Acum lungimea se raportează cu tot cu picioare, până în săptămâna 19 măsurându-se doar până la fund.
Acum îi poţi simţi mult mai uşor mişcările, ştiind când doarme şi când e treaz.
Chiar dacă plămânii nu-i sunt îndeajuns de dezvoltaţi pentru a respira singur în aer liber, micuţul tău se antrenează deja pentru asta.
În săptămâna 20 de sarcină, corpul copilaşului e acoperit cu un strat fin de păr numit “lanugo”, iar părul de pe cap apare rapid.
Îi cresc dinţii şi primele fire de păr şi îşi ascute simţurile, mai ales auzul, ca să exploreze lumea. Astfel copilul percepe aproape tot ce se întâmplă în jurul mămicii, deoarece urechile sunt complet formate. Aşa că poţi să îi spui poveşti şi să îi cânţi cântece de leagăn.
Într-a 20-a săptămână de sarcină, organele genitale externe ale bebeluşului sunt dezvoltate total, iar el va mai creşte doar în mărime, fără a mai trece prin alte transformări.
Trupul celui mic este acoperit de “vernix caseosa”, o substanţă care-i protejează pielea de iritaţii pe timpul şederii în lichidul amniotic şi care îl va ajuta şi la naştere.
Tot acum, în a douazecea săptămâna de sarcină, sistemul digestiv al copilului a început să producă “meconium”, o substanţă verde închis, lipicioasă, compusă din celule moarte şi lichid amniotic. Deocamdată aceasta rămâne în intestine urmând să fie eliminată în prima zi după naştere.
Aproape toate structurile şi organele s-au format complet putând spune că este deja copilul tău în miniatură.
Prin urmare este momentul pentru a studia în detaliu la ecografie toate acestea. Cea mai mare parte a malformaţiilor pot fi diagnosticate acum.

Corpul tău în săptămâna 20 de sarcină

Pe măsură ce puiul tău creşte, în săptămâna 20 de sarcină se poate să resimţi o dificultate de respiraţie, întrucât plămânii au mai puţin spaţiu disponibil. Această problemă nu e gravă, dar e bine să îi spui de ea medicului tău. Specialistul îţi va putea recomanda anumite schimbări în dietă şi stil de viaţă, prin care să diminuezi neplăcerile care apar odată cu evoluţia sarcinii.

Alte mămici au observat semne de întindere ale pielii şi muşchilor, cauzate în principal de creşterea bebeluşului. Tot în a 20-a săptămână de sarcină poţi fi pusă la încercare de constipaţie, indigestie sau arsuri gastrice. Pentru a preveni acutizarea acestor simptome odată cu evoluţia sarcinii, adoptă un stil de viaţă sănătos. E important să bei cât mai multă apă, chiar dacă te simţi balonată.

Discomfortul local genital poate deveni tot mai supărător. Cauzele sunt multe: uscăciunea pielii, afecţiuni ale ficatului, reacţii la vitaminele prenatale. Dacă problemele sunt cauzate de o schimbare a pH-ului, poţi aplica o compresă rece sau o pastă de bicarbonat de sodiu şi apă.
Dar cel mai bun mod de a vă simţi în formă, atât tu cât şi bebeluşul, este să continui dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice. Alege alimente bogate în fier (ouă, fructe uscate, germeni de grâu, ovăz, spanac, mazăre) pentru a preveni anemia.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: