Sarcina săptămâna 19

26 June 2012

Ce se întamplă în săptămâna 19 de sarcină ?

Bebeluşul tău trece prin transformări miraculoase în cea de-a 19-a săptămână de sarcină. Pentru a evita problemele obişnuite ale acestei perioade (piele uscată, oboseală, senzaţii de ameţeală), bea multă apă şi mai ales continuă stilul de viaţă sănătos şi alimentaţia echilibrată.

Copilul tău în săptămâna 19 de sarcină

Din a 19-a săptămână de sarcină, dezvoltarea puiului tău devine foarte variată şi specializată. Rinichii încep să-i funcţioneze la capacitate chiar dacă se vor matura complet abia la 1 an după naştere. Însă cea mai mare minune se întâmplă în creierul bebeluşului, unde se conturează zonele dedicate celor cinci simţuri. Astfel, se poate spune că încă de pe acum cel mic începe să exploreze lumea.
Tot în a 19-a săptămână de sarcină, dacă bebe e fetiţă, in ovarele ei s-au format deja şase milioane de ovocite primare
Uşor-uşor, oasele şi muşchii bebeluşului tău devin tot mai puternice. Sigur ai observat că mişcările lui sunt mai viguroase. Motivul: copilul începe să se mişte pentru a descoperi spaţiul din jurul său.
Totuşi, în săptămâna 19 de sarcină, puiul tău este în continuare foarte somnoros, dormind aproape 20 de ore pe zi. Da, poate că se trezeşte când tu abia ai aţipit, dar nu îţi face griji, va adormi la loc.

Corpul tău în săptămâna 19 de sarcină

În cea de-a 19-a săptămână de sarcină, multe viitoare mămici îşi simt pielea uscată şi se plâng de lipsă de vigoare. Pentru a evita aceste neplăceri, bea cât mai multă apă şi alege o alimentaţie cât mai sănătoasă.

Nu uita de crema hidratantă şi foloseşte loţiuni cu unt de cacao pentru a scăpa de vergeturi. De asemenea, este posibil să îţi apară iritaţii din cauza transpiraţiei produse de metabolismul tău accelerat.

Soluţia e foarte la îndemână: poartă haine din materiale uşoare şi naturale, care lasă pielea să respire. Ca să nu te deshidratezi, evită să stai la soare şi renunţă temporar la cafea şi băuturile dulci.

În a 19-a săptămână de sarcină, e posibil să te simţi obosită, să respiri cu dificultate şi să ai senzaţii de ameţeală, palpitaţii sau leşin. Aceste simptome pot fi cauzate de lipsa de fier sau de hipotensiunea arterială care apare când stai culcată şi uterul apasă pe vena cavă şi pe aortă, principalele vase de sânge din corp.

Nu te îngrijora dacă apar dureri în zona abdomenului şi care radiază spre şolduri. Aceste neplăceri sunt normale, fiindcă trupul tău trece prin multe schimbări odată cu creşterea sarcinii, articulaţiile şi ligamentele fiind foarte solicitate.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: