Sarcina săptămâna 17

15 May 2012

Copilul tău în săptămâna 17 de sarcină

Organele sale genitale sunt complet dezvoltate şi o ecografie poate determina sexul copilului.
Pe măsură ce săptămânile trec, cordonul ombilical devine mai puternic, se îngroaşă, se lungeşte şi se roteşte transportând oxigen şi nutrienţi din ce în ce mai mult către copil. Urechile se aşează în poziţie definitivă, cea internă fiind deja formată. Se presupune că din a 17-a săptămână de sarcină poate să şi audă. Nu îl ţine în locuri gălăgioase, zgomotele puternice îl pot speria.

Copilul dezvoltă ţesut adipos care ajută la reglarea temperaturii corpului. Acum fătul are trăsături caracteristice şi începe să îşi ţină capul din ce în ce mai drept. Din săptămâna 17 de sarcină corpul şi membrele copilului au devenit mai lungi decât capul, dând proporţie micuţului trup. Mai mult, îi apar “perniţe” pe vârfurile degetelor, iar ochii, deşi bine dezvoltaţi, rămân strâns închişi.

Scheletul s-a transformat din cartilaj în os, dar el rămâne încă flexibil până după naştere. La ecografie pot fi detectate defectele coloanei vertebrale. Deşi continuă să se dezvolte, pielea rămâne în continuare transparentă.

Corpul tău în săptămâna 17 de sarcină

Abdomenul creşte în dimensiuni şi, datorită acestui fapt, celelalte organe interne sunt obligate să se mute pentru a face loc uterului şi copilului. Vârful uterului este rotunjit şi creşte în lungime. Acesta începe să împingă intestinele, mai întâi în sus şi apoi într-o parte.

Este posibil să te doară picioarele, dureri ce pot fi destul de puternice. De ce se întâmplă acest lucru? Cel mai probabil pentru că atât bebeluşul cât şi tu creşteţi în greutate, greutate care este suportată de aceleşsi articulaţii ca înainte de sarcină.

Ideal ar fi, ca începând cu săptămâna 17 de sarcină să nu stai prea mult timp într-o singură poziţie, iar ca soluţie la îndemână, îţi recomandăm câteva perne puse sub picioare când dormi.

Secreţiile corpului (transpiraţii, secreţii nazale, scurgeri vaginale) cresc în cantitate din cauza fluxului crescut de sânge în aceste organe în săptămâna 17 de sarcină. Totuşi nu este nevoie să te alarmezi, căci ele vor dispărea complet după ce naşti.

Hrana sănătoasă şi bine echilibrată şi atenţia pentru igienă îţi vor creşte imunitatea şi te vor ajuta să stai departe de eventualele afecţiuni.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: