Sarcina săptămâna 13

15 May 2012

Copilul în săptămâna 13 de sarcină

Nici nu-ţi vine să crezi cât de repede trece timpul. Deja nu mai vorbim de un embrion, este bebeluşul care creşte mai mult cu fiecare săptămână.

Deşi are încă un cap relativ mărişor, comparativ cu restul corpului, acest lucru începe să se schimbe din a 13-a săptămână de sarcină.
Ochii săi se apropie unul de altul, pentru a se aşeza în poziţia definitivă. Intestinele i se dezvoltă în interiorul corpului, iar micul lui pancreas începe să producă insulină, vitală pentru reglarea nivelului de zahăr din organism.

Oasele copilului trec şi ele printr-o transformare importantă, devenind tari. Firişoare subţiri de păr apar pe buza superioară şi în zona sprâncenelor (vizibile doar la microscop).

În săptămâna 13 de sarcină copilul a ajuns deja la 68-82 mm, cântăreşte aproximativ 25 grame, activitatea cardiacă este de 150-170 bătăi/minut, vezica urinară devina vizibilă la ecografia performantă.

Toate acestea nu le poate face singur. Da, are nevoie de tine pentru a creşte mare.

Placenta alimentează copilul cu oxigen, vitamine, minerale, grăsimi şi proteine, eliminând dioxidul de carbon şi reziduurile. Deşi separate, vasele voastre de sânge sunt incredibil de apropiate.

Tocmai de aceea, placenta este în continuare mai mare decât bebeluşul şi permite celor mai multor substanţe să treacă de la tine la cel mic.

Corpul tău în săptămâna 13 de sarcină

Corpul tău se modifică, de la o săptămână la alta. Aşa e firesc.

În a 13-a săptămână de sarcină, uterul ţi se dezvoltă în sus ieşind din zona oaselor pelviene, eliberând presiunea acumulată pe vezică, moment din care vei creşte în talie. Pe măsură ce uterul creşte este posibil să simţi o senzaţie de disconfort sau să ai parte de dureri în această zonă.

Acest tip de dureri ţi se vor instala de obice când îţi vei schimba poziţia sau când te vei ridica brusc. Sfatul nostru? Deplasează-te calm şi cu grijă. Totuşi dacă simţi crampe, ai sângerări sau senzaţii de vomă este absolut necesar să mergi la medic de urgenţă!

Uneori, anumite femei pot fi diagnosticate cu un cervix (col uterin) incompetent. Acest aspect reprezintă o mare problemă, deoarece există riscul ca femeia să nască înainte de momentul în care copilul are şanse de supravieţuire. Situaţiile de acest gen nu sunt prea dese şi nu apar la mai mult de 25% din femei, cazuri ce pot fi diagnosticate manual sau cu ecografia performantă transvaginal. Din păcate, incompetenţa cervico-istmică este un motiv de pierdere a sarcinii în trimestrul 2. Motivele unei asemenea situaţii pot fi diverse, variind de la probleme de sănătate congenitale şi până la traume locale. Există un tratament constând în închiderea pe cale chirurgicală a cervixului(numită cerclaj al colului uterin), metodă folosită între săptămânile 14 şi 16. Astfel, sunt şanse mari ca sarcina să evolueze până la termen, chiar dacă va necesita repaus, evitarea efortului şi tratamente de durată.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: