Sarcina săptămâna 11

15 May 2012

Copilul în a unsprezecea săptămână de sarcină

Abdomenul şi toracele fătului sunt deja dezvoltate în săptămâna 11 de sarcină, iar plămânii încep şi ei să evolueze. Inima este situată în cavitatea toracică, iar capul şi trăsăturile sale ies din ce în ce mai mult în evidenţă. De acum gura se poate deschide, iar ochii sunt vizibili, sub membranele ce mai târziu se vor transforma în pleoape. Se poate chiar observa evoluţia degetelor şi urechilor.

Deşi încă fragil, cel mic este destul de bine dezvoltat în săptămâna 11 de sarcină. Capul acoperă jumătate din lungimea corpului său şi degetele de la mâini şi picioare se separă complet.

Oasele încep să se întărească, pielea este încă subţire şi transparentă. De altfel, chiar dacă tu nu îţi dai încă seama, copilul a devenit foarte activ.

În a 11-a săptămână de sarcină bebeluşul începe să înghită lichid amniotic pe care îl urinează, lichidul fiind continuu recirculat. Organele importante sunt deja bine formate şi funcţionează, urmând ca în viitorul apropiat să devină din ce în ce mai active.

Bucură-te! Creşterea copilului tău se desfăşoară într-un ritm uluitor: în următoarele trei săptămâni îşi va dubla lungimea. Încet- încet, devine un omuleţ în toată regula.

Fătul are acum 45-51 mm, 8 grame, inima are 155-175 bătăi/minut, mişcările active sunt vizibile la ecografie, începe să înghită şi se poate vedea stomacul la ecografie.

Odată cu dezvoltarea copilului, creşte şi vascularizarea placentei, ajutând la creşterea nivelului de nutrienţi şi oxigen de care copilul are nevoie pentru a creşte. În timpul celei de-a 11-a săptămâni urechile fătului „migrează” din zona gâtului ajungând în lateralele capului, în timp ce, în abdomenul copilului se dezvoltă intestinele care, datorită dimensiunilor pot pătrunde în zona cordonului ombilical, doar pentru că încă nu au destul loc urmând a se reîntoarce în abdomen prin dezvoltare în maxim două săptămâni.

Şi asta nu e tot. Micuţul tău poate acum să închidă şi să deschidă pumnul. De-acum va avea o ocupaţie în a se întinde şi mişca. Şi, deşi e puţin probabil să-ţi dai seama, începe să şi sughită, pe măsură ce i se dezvoltă diafragmul.

Corpul tău în săptămâna 11 de sarcină

Gata. Lucrurile încep să se vadă, încet-încet. De exemplu, părul şi unghiile o să îţi crească mai repede (asta datorită schimbărilor hormonale şi a circulaţiei accelerate).
În săptămâna 11 de sarcină burtica o să ţi se mărească, însă s-ar putea să nu fie foarte vizibilă; asta e doar în funcţie de organismul tău.

Uterul a crescut odată cu copilul. Vei putea să îţi simţi uterul în partea de jos a abdomenului, deasupra osului pubian .

Dacă simţi ceva “agitaţie”, nu înseamnă că bebeluşul tău a început să se mişte. Momentan, este o alarmă falsă dată de gazele la stomac sau alte afecţiuni digestive.

Cantitatea de sânge pompată prin organism este mai mare în săptămâna 11 de sarcină şi de aceea s-ar putea să simţi că-ţi este cald sau sete. Aceste stări sunt perfect normale.

Şi dacă ţi se pare că nu ai luat în greutate… ei bine, simte-te uşoară cât mai poţi. În curând vei începe să iei semnificativ în greutate.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: