Sarcina săptămâna 22

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 22 de sarcină?

În a 22-a săptămână sarcina avansează, iar cel mic creşte fără oprire. Deja arată ca un nou născut, organele i se maturizează rapid, iar creierul îşi dezvoltă simţul tactil, prin care cel mic poate continua explorarea lumii.
Tu poţi resimţi manifestări neplăcute ale gravidităţii, însă o dietă echilibrată şi un stil de viaţă natural te pot ajuta să treci mai uşor peste ele.

Copilul în a 22-a săptămână de sarcină

Copilul a ajuns cam la 27 de centimetri şi aproximativ 350 de grame. Atât de mare e bebeluşul tău în cea de-a 22-a săptămână de sarcină. Acum seamănă deja cu un nou născut, doar că arată mai “subţire”, întrucât nu i s-au dezvoltat toate straturile de grăsime, muşchilor şi pielii.
Deşi micuţul câştigă constant în greutate, pielea sa este tot ridată, deoarece corpul îi este într-o continuă creştere.
Şi organele bebeluşului se maturizează fără încetare. Ficatul său produce enzimele necesare pentru a prelucra bilirubina, rezultată din descompunerea celulelor roşii. Celulele roşii fetale au o viaţă mai scurtă, ceea ce duce la o producţie mai mare de bilirubină fetală. Aceasta ajunge în placentă şi este eliminată de ficatul mamei.
Din a 22-a săptămână de sarcină, buzele şi ochii puiului tău s-au conturat complet, chiar dacă irisul e încă incolor. Proemimenţele din dreptul mugurilor dentari sunt deja vizibile la linia gingiilor, iar creierul bebeluşului se dezvoltă uimitor de repede, odată cu sistemul său senzorial. Acum, reţeaua sa de neuroni în continuă extindere îl ajută pe copil să îşi descopere simţul tactil. Astfel, bebe începe să îşi exploreze corpul, atingându-şi faţa şi mişcându-şi mâinile şi picioarele pentru a simţi ceea ce este în jurul lui.
Dacă nu ai făcut deja ecografia pentru depistarea malformaţiilor, în săptămâna 22 de sarcină este ultimul tren. Mai cunoscută ca morfologia fetală, examinarea poate utiliza tehnologia 3D şi 4D pentru a obţine imagini mai clare şi mai uşor de înţeles.

Corpul tău în a 22-a săptămână de sarcină

Fiecare sarcină este unică. De aceea, lista de simptome care pot caracteriza a 22-a săptămână de sarcină e lungă: creşteri ale nivelurilor hormonilor, sensibilitate accentuată a sânilor, sângerări, crampe abdominale, dureri, disconfort pelvic, greţuri matinale, stări de vomă, schimbări de stare, iritabilitate, somnolenţă, ameţeală, leşin, dureri uşoare de cap, constipaţie, pofte alimentare şi aversiuni pentru alte tipuri de alimente.
E foarte posibil ca tu să resimţi doar o parte sau chiar niciunul dintre aceste simptome.
Odată cu avansarea sarcinii, stările iniţiale de greaţă şi vomă scad în intensitate ca şi regulă. Doar în foarte puţine cazuri ele rămân până la naştere. În a 22-a săptămână de sarcină, e probabil să creşti în greutate, să ţi se mărească sânii şi să se rotunjească burtica.
Din cauza volumului de sânge semnificativ mărit şi a îngreunării circulaţiei sanguine, pot apărea neplăceri mai ales în partea inferioară a corpului: sângerări vaginale, rectale sau hemoroizi, varice şi vase de sânge sparte la picioare. Burtica va începe să crească, aşa că foloseşte creme care să prevină apariţia vergeturilor. Mare atenţie la stilul de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată, şi la igiena personală.
Într-adevăr poate că sarcina, cu toate manifestările ei, nu e cea mai plăcută experienţă din lume. Dar bucuria de a-ţi ţine pruncul în braţe pentru prima oară e mai mare decât toate aceste neplăceri trecătoare. Aşa că păstrează o atitudine optimistă şi fii atentă cu tine şi cu bebeluşul tău.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: