Cât de răspândit e rotavirusul?

16 July 2012

E bine să ştii că rotavirusul se ia pe cale orală de oriunde şi e una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Virusul poate fi luat atât de copii, când se află în grupuri sau când sunt la joacă în parcuri aglomerate, dar şi de adulţi. Astfel că, chiar dacă nu îl scoţi de obicei pe afară sau nu petrece timp în colectiv, cel mic tot riscă să se îmbolnăvească, fiindcă virusul poate fi adus în casă fără să-ţi dai seama, de către oricine. De aceea, rotavirusul este foarte contagios, iar răspândirea lui nu ţine cont de măsura în care îţi expui copilul în colectivităţi. Din această cauză, rotavirusul afectează frecvent copiii mici, mai ales dacă nu au fost vaccinaţi. Mai mult, aproape toţi copiii de până în 5 ani au cel puţin un episod de rotavirus.

Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului. Aşa că această boală este răspândită în toată lumea – şi în ţările sărace, dar şi în cele foarte dezvoltate. De aceea, unii o numesc “o boală democratică”, care nu ţine cont de igiena mânuţelor copiilor. Potrivit statisticilor, numai în ţara noastră, în anul 2011, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută, dintre care o parte au fost provocate de infecţia cu rotavirus.

. De aceea, pentru a reduce numărul mare de cazuri, unele ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii au decis că trebuie să includă vaccinarea anti-rotavirus în programul naţional de imunizare. Momentan, în România, costul acestui vaccin nu este compensat de stat.

De ce este aşa de răspândit rotavirusul?

Pentru că un număr foarte mic de particule virale este suficient pentru a contamina alţi copilaşi, dar şi adulţii. Infecţia cu rotavirus este atât de contagioasă, încât o poate lua absolut oricine intră în contact cu cel mic, fie frăţior, mămică, medic, asistentă sau bunic. E drept că cei mari sunt mai rezistenţi la contractarea bolii, dar spre deosebire de noi, cei mici nu au organismul atât de pregătit pentru a face faţă virusului fără tratament în spital.