Care sunt simptomele rotavirusului?

16 July 2012

Infecţia cu rotavirus se manifestă prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură. Primul simptom pe care îl poate avea bebeluşul tău este febra. Dacă urmează diaree, dureri abdominale şi vărsături, atunci trebuie să mergi neapărat cu micuţul tău la medic. El va şti ce trebuie să facă, iar astfel tu vei putea sta liniştită că e pe mâini bune.

Dacă micuţul tău a fost infectat cu rotavirus, atunci este posibil să fie nevoie de spitalizare, mai ales dacă nu e o formă uşoară a bolii. În funcţie de gravitatea infecţiei, trebuie să te pregăteşti să fii alături de el în spital între o zi si o săptămână.. Pregăteşte-te să fii puternică, fiindcă el va avea nevoie să ai grijă de el în fiecare clipă, împreună cu medicii.

Infecţia cu rotavirus, numită şi gastroenterită, poate cauza bebeluşului până la 20 de episoade de vărsături şi diaree într-un interval de 24 de ore, acestea ducând la deshidratare severă. De aceea, tratamentul standard pentru rotavirus este în principal rehidratarea prin perfuzii.

Cu cât e mai mic bebeluşul, cu atât deshidratarea se va produce mai uşor şi mai rapid. Dacă este prima data când face această boală, atunci să te aştepţi la o formă mai severă, după cum se întâmplă de obicei. ormele complicate, în care au loc până la 20 de episoade diareice la 24 de ore, necesită spitalizare.

Trebuie să mergi la doctor imediat ce observi că micuţul are cel puţin două dintre următoarele simptome, care se declanşează pe rând, la scurt timp unul după altul:

  • Stare accentuată de somnolenţă letargică
  • Febră – în general în jur de 39-40 de grade
  • Începe să verse
  • Are diaree apoasă

Nu trebuie să întârzii fuga la doctor cu bebeluşul nicio clipă, fiindcă în tot acest timp, micuţul se deshidratează din ce în ce mai mult.

Tratamentul medical este absolut necesar, iar rehidratarea nu se poate face decât în spital, sub atenta supraveghere a medicilor. Trebuie să ştii că bebeluşul nu se poate lupta singur cu infecţia, iar în lipsa tratamentului, boala poate fi fatală. Gândeşte-te că tu poţi să–i asiguri copilului tău îngrijirea şi protecţia de care are nevoie, spre deosebire de ţările foarte sărace unde accesul la asistenţă medicală este scăzut, şi unde în lipsa îngrijirii medicale, din cauza deshidratării bruşte pe care o provoacă, rotavirusul poate cauza moartea.

Între 3 şi 5 ani, copilul poate face deseori febră, în special dacă îl creşti după un stil de viaţă activ. Dacă aleargă, înoată şi e năzdrăvan, poate răci şi face febră, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să te impacientezi. Monitorizează-l îndeaproape şi aşteaptă să vezi dacă urmează un alt simptom. Dacă face diaree şi începe să verse, atunci e cazul să te îndrepţi spre cel mai apropiat spital, pentru ca specialiştii să-l consulte şi să-i poată administra tratamentul medical potrivit.