Care sunt efectele rotavirusului asupra copilului meu?

16 July 2012

Cel mai periculos este când bebeluşul tău ia rotavirus şi are deja o altă boală. De obicei, acest lucru se întâmplă în spital, când mergi cu cel mic pentru a-l trata de o altă boală, precum o răceală mai complicată sau o bronşiolită supărătoare, de exemplu.

Ce poţi face ca să micşorezi riscul de molipsire?

Rotavirusul nu izbucneşte deodată. El este prezent în materiile fecale ale unei persoane infectate cu mai multe zile înainte să apară primele simptome, ceea ce înseamnă că poţi să împrăştii boala, fără să ştii că o ai. Și chiar şi după ce tu sau bebeluşul tău v-aţi vindecat, virusul mai trăieşte şi poate fi răspândit încă 10 zile. Chiar dacă tu şi bebele vă simţiţi mai bine şi doctorul v-a trimis acasă, mai aşteaptă o perioadă până să mergeţi afară sau într-un colectiv, fiindcă încă mai puteţi transmite virusul la alte persoane sănătoase.

Ca să reduci riscul de a infecta alţi copii, când bebeluşul tău e bolnav, ai grijă să vă spălaţi pe mâini foarte bine după ce veniţi de la toaletă, după ce îl îmbraci sau îi schimbi scutecul, pentru a reduce riscul de transmitere a bolii. Altfel, oricine intră în contact cu lucrurile pe care le-ati atins, va fi contaminat imediat.

Normele de igienă au o mică influenţă în oprirea răspândirii rotavirusului, dar pot contribui la reducerea riscului de contaminare, inclusiv cu alte boli ale copilăriei, care ar putea complica lucrurile. De aceea e bine să luăm toate măsurile care ne stau în putinţă pentru a preveni infecţia cu acest virus.

Este bine să ştii că alăptarea de la sân creşte imunitatea naturală a organismului bebeluşului şi îl face mai rezistent la mulţi viruşi cu care poate intra în contact, din dorinţa firească de a explora şi de a pune mânuţele pe tot ce găseşte mai colorat în jur. Totuşi, deşi îl ajută, alăptarea nu oferă întreaga protecţie de care are nevoie cel mic pentru a lupta împotriva infecţiilor. De aceea, trebuie să creşti imunitatea bebeluşului tău încă de mic, când e cel mai sensibil în faţa viruşilor.

Modul cel mai eficient de a spori imunitatea copilului este vaccinarea împotriva bolilor, care funcţionează ca un scut pentru copil împotriva microbilor din jurul lui. În cazul rotavirusului, vaccinarea este foarte simplă, deoarece administrarea este pe cale orală, iar bebe nu va suferi nicio clipă.

Să înţelegem ce face această boală

Când se declanşează infecţia, rotavirusul distruge mucoasa intestinului şi micşorează nivelul de asimilare al nutrienţilor. Odată ce încep episoadele diareice şi vărsăturile, copilul pierde lichide din corp, inclusiv pe cele care conţin substanţe importante pentru funcţionarea corectă a organismului.

Uneori, rotavirusul poate avea complicaţii care pot duce la boli hepatice şi renale, care pot apărea pe fondul deshidratării puternice pe care o provoacă boala. În cazuri speciale, poate afecta creierul sau poate fi fatală. De aceea, este bine să afli cât mai multe despre această boală, să vorbeşti cu medicul celui mic şi să nu încerci să-ţi tratezi copilul singură, acasă.