Sarcina săptămâna 9

15 May 2012

Copilul în a noua săptămână de sarcină

În cea de-a noua săptămână de sarcină copilul începe să facă trecerea de la stadiul de embrion la cel de fetus şi măsoară între 24 şi 31 mm. Bebeluşul tău cântăreşte 3 grame! Dacă este vorba de o sarcină multiplă, atunci copiii vor fi cam de aceeaşi dimensiune şi vor avea cam aceeaşi greutate fiecare.
Eşti pregătită? În săptămâna 9 de sarcină, copilul pare în miniatură.

Cel mic este acum gata pentru o creştere rapidă în greutate.

Deşi pleoapele sunt formate, ele nu se vor deschide până în a 28-a săptămână deoarece protejează ca o membrană ochii în formare. Cel mai repede i se dezvoltă acum mâinile şi picioarele, însă sexul copilului nu se poate observa încă. Gleznele, încheieturile mâinii, genunchii şi coatele copilului sunt acum bine dezvoltate şi flexibile, permiţându-i să se mişte liber în lichidul amniotic, acest lucru contribuind la dezvoltarea muşchilor.

Inima micuţului evoluează şi ea, având acum patru camere cu valve care încep să se dezvolte. În acest moment, cu un aparat cu ultrasunete se poate detecta pulsul copilului (aprox. 150-185 de bătăi pe minut). Pentru cazul în care nu se întâmplă acest lucru, doctorul tău va face un set suplimentar de analize, pentru a se asigura că sarcina evoluează cum trebuie.

Vertebrele şi coastele au început să se formeze din săptămâna 8 de sarcină acum venind rândul stomacului să se dezvolte.

Ştiai că deşi are doar câteva grame cu totul, pentru prima dată, micuţul tău schiţează gestul de a duce degetul cel mare la gură?

Corpul tău în a noua săptămână de sarcină

În sfârşit, în a noua săptămână de sarcină poate să revină pofta de mâncare! Şi da, este momentul în care vei începe să iei în greutate. Pe de altă parte, nu te bucura prea tare, greţurile matinale sunt încă prezente, însă mai ai puţin, cam 2 săptămâni, până când este posibil să dispară.

Pentru că în organismul tău au loc schimbări, nivelul de apetit sexual fluctuează. In a noua săptămână de sarcină este posibil să crească, odată cu nivelul hormonilor sau, dimpotrivă, să scadă, din cauza stărilor de oboseală şi greaţă.

Există un aspect asupra căruia trebuie să fii atentă: este posibil să prezinţi sângerări uşoare. Dacă ele sunt de culoare roşie sau sunt însoţite de crampe sau dureri, fă-i o vizită medicului tău.

Tot din cauza hormonilor, s-ar putea să prezinţi şi uşoare hemoragii la nivelul mucoasei nazale, pentru care poţi folosi un umidificator sau un vaporizator care să facă aerul din cameră mai uşor respirabil.

Da, este adevărat, sunt multe transformări în săptămâna 9 de sarcină, însă şi ce se întâmplă cu tine e un lucru important. Tocmai de aceea, trebuie să ai grijă la toate transformările pe care corpul tău le suferă. Spre exemplu, e bine să fii atentă la eventualele afecţiuni gingivale şi la apariţia cariilor. Deşi nu par să fie o problemă, ele cresc riscul de naştere prematură sau sub greutate a copilului. Tratează-te. O creştere a consumului de alimente pe bază de calciu precum şi o pastă de dinţi cu un conţinut corespunzător de fluor pot ajuta, însă nu ignora vizita la medicul stomatolog.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: