Sarcina săptămâna 7

15 May 2012

Copilul în a şaptea săptămână de sarcină

Acum din ce în ce mai mult te preocupă şi nu eşti sigură de vârsta sarcinii: până la urmă ai 7 săptămâni de sarcină sau 5? Răspunsul este în acelaşi timp simplu dar şi complex. Vârsta gestaţională, ca apreciere a vârstei sarcinii, este stabilită ca fiind calculată de la prima zi a ultimei menstruaţii. Asta considerând că ovulaţia şi fecundarea au loc în ziua 14. Astfel, vârsta gestaţională (cea obţinută la ecografie) este cu 2 săptămâni mai mare decât perioada calculată de la momentul concepţiei.

În cea de-a 7-a săptămână de sarcină (a 5-a de la concepţie) i se dezvoltă un cap şi o coadă iar în locul membrelor apar mici umflături. De asemenea în zona capului se formează două pliuri de ţesut ce vor evolua în urechi, urmând ca şi micile umflături menţionate mai sus să evolueze în membre de-a lungul următoarelor stadii de dezvoltare embrionară.Tot acum, ochii încep să i se dezvolte. În zona capului apare o deschizătură, viitoarea gură şi nări. Nu în ultimul rând în această săptămână se mai petrece un fapt demn de remarcat: încep să se formeze trei regiuni distincte ale ceea ce va deveni creierul.

Din săptămâna 7 de sarcină embrionul creşte foarte mult. Viitorul copil are cam 9-14 mm în lungime şi viitoarea sa inimă pompează sânge de 130-160 de ori în fiecare minut.
Capul se pastrează în continuare prea mare faţă de restul corpului. Tot acum placenta devine şi ea vizibilă putând fi depistate sarcina molară sau ectopică.

Corpul tău în a şaptea săptămână de sarcină

În săptămâna 7 de sarcină corpul tău e în continuă schimbare şi, deşi ceilalţi nu îşi dau încă seama, s-ar putea să creşti în greutate. Sau dimpotrivă, din cauza răului de dimineaţă, care se prelungeşte în zi, să nu poţi să te alimentezi cum ar fi de aşteptat şi să slăbeşti puţin.

Iar acest lucru este în regulă, mai ales dacă te gândeşti că nu ai încă pofte alimentare, pe când stările de greaţă sunt puternice, căci corpul tău se adaptează la noua viaţă ce se dezvoltă în interiorul tău.
Creşterea în greutate însă este, aşa cum probabil că ştii, inevitabilă. În curând, se va întâmpla, pe măsura rapidităţii cu care copilul se va dezvolta.
La capitolul simptome, în săptămâna 7 de sarcină poţi avea creşterea în volum şi sensibilitatea sporită a sânilor cu schimbarea culorii areolelor, cauza fiind schimbările hormonale.

Cu toate acestea, dacă nu reuşeşti să scapi de greţurile matinale şi vomiţi în mod repetat, fără să asimilezi alimentele, e cazul să consulţi un medic. S-ar putea să ai Hyperemesis Gravidarum, o stare caracterizată tocmai prin stări dese de vomă, scădere în greutate şi dezechilibru al substanţelor din sânge.
Cazurile uşoare se rezolvă relativ simplu, prin schimbări în dieta zilnică, odihnă şi antivomitive. Uneori, pentru cazurile mai grave, este nevoie de spitlizare.

În săptămâna 7 de sarcină este o stare de care unele femei nu pot scăpa, dar pe care cele mai multe pot să o ţină sub control. Acupunctura şi medicina homeopată, în cazurile mai blânde, sunt utilizate de cei care le preferă. Pe de altă parte, în cazurile grave se poate ajunge până la medicamente, perfuzii şi hrănire prin intermediul unui tub pentru a restaura nivelul de apă, vitamine, nutrienţi şi electroliţi din corp.

Nu te îngrijora însă. Nu este nimic ce sa nu poate fi rezovat dacă te adresezi medicului tău în timp util.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: