Sarcina săptămâna 4

15 May 2012

Ce se întâmplă în a 4-a săptămână de sarcină

În cea de-a patra săptămână de sarcină, embrionul are 150 de celule care se vor organiza în trei straturi, fiecare dintre acestea urmând să evolueze diferit.

În cea de-a patra săptămână de sarcină, embrionul pluteşte în uter, protejat de secreţiile din interior şi se va fixa în grosimea endometrului prin fenomenul numit nidaţie. Dimensiunile sarcinii în acest moment sunt sub 1 mm şi nu poate fi observată.

Primul trimestru al sarcinii este crucial pentru existenţa, dezvoltarea şi sănătatea copilului. În această perioadă fetusul este în cel mai mare pericol de a dezvolta malformaţii. De aceea, va trebui să faci tot posibilul să-l protejezi prin evitarea oricărei substanţe toxice.

Nicio grija, există soluţii!

O dietă sănătoasă bazată pe un regim alimentar bogat în fibre şi o mestecare mai lentă a mâncării pentru a-ţi ajuta digestia, o problemă serioasă în săptămâna 4 de sarcină . Tot în această primă fază, nu vei sesiza schimbări semnificative în aspectul corpului tău şi, în afară de cazurile speciale în care ai fost sfătuită de medic să îţi modifici programul şi să ai mai multă grijă, te poţi ţine de programul tău obişnuit.

Copilul în săptămâna 4 de sarcină

În săptămâna 4 de sarcină, trebuie să fii foarte atentă, deoarece copilul se dezvoltă foarte repede. Ce se întâmplă de fapt? Fetusul încearcă să se fixeze de pereţii uterului şi, odată ce reuşeşte, rămâne aşa pana in săptămâna  40.

Dezvoltarea în această perioadă se află în stadiu iniţial incluzând chiar şi modificări celulare. Reţelele vasculare ale copilului cresc şi se dezvoltă. Tot în această perioadă se dezvoltă şi o placentă rudimentară şi cordonul ombilical.

Datorită dimensiunilor foarte mici nu poate fi observat încă la ecografie.

Corpul tău în a patra săptămână de sarcină

E bine să ştii că, în a săptămâna 4 de sarcină, o femeie însărcinată poate manifesta fie anxietate, fie entuziasm. Dacă aceasta este prima sarcină, atunci anxietatea poate să fie cu atât mai mare. Această stare poate fi îmbunătăţită cu puţin somn şi prin metode de relaxare.

În a patra săptămână de sarcină corpul produce mai mult hormon HCG decât în tot restul sarcinii. Această schimbare a echilibrului hormonal poate să îţi provoace stări de greaţă, dureri de cap, ameţeală şi chiar leşin. De asemenea, primele simptome ale sarcinii mai pot include şi dureri şi crampe abdominale, cele mai multe femei acuzând şi o sensibilitate exagerată în zona sânilor.

În săptămâna 4 sarcina mai aduce cu ea şi alte simptome greu de ignorat: sensibilitatea la mirosuri şi parfumuri, îngrăşare, oboseală precum şi schimbări de stare ce vă vor putea face să vă simţiţi irascibilă şi dezorientată. Acestea însă nu apar toate odata şi brusc ci se manifestă pe parcursul sarcinii.

Ca viitoare mămică, vei acorda atenţie maximă sarcinii. Ştim cu toţii că fericirea unei mame este uriaşă. Ei bine, e momentul în care vei trăi şi tu această bucurie, iar schimbările care încep deja să apară sunt normale şi naturale.

Tocmai pentru a trăi din plin tot ce ţi se întâmplă, e important să fii bine informată de implicaţiile medicale ale sarcinii. Comunicarea şi planificarea te vor ajuta să reduci din temeri şi să te bucuri de această perioadă.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămani de sarcină: