Sarcina săptămâna 34

15 May 2012

Copilul în săptămâna 34 de sarcină

Deşi greutatea şi lungimea, în săptămâna 34 de sarcină, pot fi foarte diferite de la copil la copil, pentru toţi bebeluşii aceasta este o perioadă de acumulare de straturi de grăsime sub piele, straturi ce vor ajuta la reglarea temperaturii corporale imediat după naştere.

Până în săptămâna 34 de sarcină, toate organele copilului au ajuns la dezvoltare aproape completă. În ceea ce priveşte plămânii aceştia continuă să exerseze respiraţia folosind în loc de aer lichidul amniotic, motiv pentru care este posibil ca bebeluşul să aibă parte de sughiţuri din când în când. Părul de pe cap creşte repede. În săptămâna 34 de sarcină, micuţul recunoaşte deja vocile din jur şi este posibil să aibă reacţii destul de puternice la auzul acestora.

Este posibil ca la ecografie copilul să devină destul de iritat din cauza apăsării cu sonda de examinare. Odată cu trecerea săptămânilor micuţul devine din ce în ce mai plinuţ, degetele şi unghiile sunt bine dezvoltate iar trăsăturile feţei sunt clare acum.

Datorită apropierii naşterii copilul ar trebui deja să fie în poziţie cu capul în jos. Însă medicul care te supraveghează va fi foarte atent la acest aspect deoarece unii copii nu se vor aşeza în poziţia potrivită pentru naştere, caz în care trebuie serios luată în calcul operaţia cezariană pentru a evita vătămarea copilului.

Corpul tău în săptămâna 34 de sarcină

Cantitatea de lichid amniotic din uter tinde să ajungă la maxim între a 32-a şi a 34-a săptămână de sarcină şi se va reduce lent apoi, pentru a oferi mai mult spaţiu copilului.

Copilul se va mişca foarte mult în săptămâna 34 de sarcină şi asta va face ca nivelul de aciditate din stomacul tău să crească şi să apară arsurile. De aceea, este recomandat să ai şase-şapte gustări pe zi, care să înlocuiască două sau trei mese consistente pe zi. De asemenea este posibil să vezi o umflare a mâinilor, feţei, gleznelor şi picioarelor, rezultat al retenţiei de apă. Cauzele sunt însă hormonale şi trebuie să continui să te hidratezi corespunzător în condiţiile în care scăderea nivelului de lichide consumate poate duce la agravarea simptomelor. Totuşi dacă umflăturile sunt mari şi ai dureri de cap, este bine să vorbeşti cu medicul care te are în grijă deoarece aceastea ar putea fi simptomele pre-eclampsiei, o afecţiune serioasă care poate apărea în ultimile săptămâni de sarcină şi care se poate complica şi mai tare punând copilul şi pe tine în pericol. Totuşi, intervenit şi tratat la timp, şansele  pentru a rămâne sănătoşi sunt maxime, afecţiunea neajungând în stadii grave, atunci când umflăturile sunt acompaniate de leşinuri şi ameţeli.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: