Sarcina săptămâna 30

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 30 de sarcină?

În cea de-a 30-a săptămână de sarcină bebeluşul tău e aproape complet dezvoltat şi începe să se pregătească pentru naştere, căutându-şi cea mai bună poziţie. Tu vei continua să iei în greutate, iar hormonii îţi pot provoca din nou schimbări de dispoziţie.

Copilul în a 30-a săptămână de sarcină

Trebuie să ştii că din a 30-a săptămână de sarcină bebeluşul îşi va stabili propriul bioritm în funcție de al tău. Copilul își va potrivi ritmul de somn și trezire, precum și obiceiurile / ritualurile asociate cu acestea, cu cele ale mamei.
Tot acum se va acomoda și va include în personalitatea sa și modul său de viață la ceea ce se întâmplă în jurul mamei. Așadar fii atentă la toate detaliile pentru că educația și creșterea copilului a început deja.
În cea de-a 30-a săptămână de sarcină bebeluşul a ajuns la 1,5 kilograme şi măsoară până la 39 de centimetri în lungime, ocupând întreaga cavitate uterină.
Micuţul se mişcă şi se joacă mult, este sensibil la mediul înconjurător şi e conştient de ceea ce se întâmplă în jurul lui. Mai mult, majoritatea copiilor au luat deja poziţia potrivită pentru naştere, punându-şi mai întâi capul pe oasele pelviene ale mamei.
Copilul are un program regulat de somn, aşa că tu vei şti când doarme şi când e treaz, chiar dacă ritmurile voastre de odihnă nu corespund încă întru totul.
În această perioadă creierul se dezvoltă semnificativ, antrenând ochii pentru vedere şi plămânii pentru respiraţie. Acum bebeluşul poate să vadă ce se întâmplă şi face diferenţa între lumină şi întuneric. Creșterea copilului în cea de-a 30-a săptămână de sarcină se menține cam la 500-750 grame lunar.

Corpul tău în a 30-a săptămână de sarcină

Ca şi puiul tău şi tu vei continua să creşti într-a 30-a săptămână de sarcină, iar asta îţi va provoca oarecare neplăceri: oboseală, senzaţie de epuizare, somn inconfortabil, dureri de spate și discomfort accentuat la căldură. Toate aceste probleme se pot atenua printr-o grijă sporită la poziţia ta de odihnă și hidratare corespunzătoare. Întrucât va fi mai dificil să îţi schimbi noaptea poziţia de dormit din pricina burticii, foloseşte perne pentru a-ţi asigura cât mai mult confort.

În cea de-a 30-a săptămână de sarcină, majoritatea mămicilor simt contracţiile Braxton-Hicks. Volumul de lichid amniotic pare mai scăzut datorită creșterii copilului. Încă s-ar mai putea să ai dificultăţi de respiraţie, deoarece uterul apasă pe diafragm. Nu-ţi fă griji, acest simptom va dispărea dupa a 34-a săptămână, când sarcina va coborî.

Aşteaptă-te la urinări mai frecvente, din cauza presiunii crescute pe partea inferioară a corpului. Mai poţi avea creşteri de tensiune şi glicemie, aşa că nu uita de controalele regulate şi respectă un regim de viaţă echilibrat şi o alimentaţie sănătoasă.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: