Sarcina săptămâna 3

15 May 2012

Copilul în săptămâna 3 de sarcină

În a treia săptămâna se formează sarcina, adică fecundaţia. Ovulul produs de ovare se întâlneşte cu spermatozoizii care au supravieţuit călătoriei de aproximativ 10 ore şi împreună cu unul dintre aceştia va forma celula zigot. Aceasta se multiplică trecând prin stadii bine definite cu denumiri greu de pronunţat: blastomere, morulă, blastocist…

Micul “ghem” de celule se multiplică rapid. O parte din blastocit va deveni placentă, care va produce HCG, un hormon al sarcinii, cunoscut şi ca human chorionic gonadotropin. În acest timp, lichidul amniotic se adună în jurul celulelor care îţi vor proteja şi adăposti copilul pe toată perioada sarcinii.

În această fază, sexul bebeluşului, culoarea, trăsăturile sunt deja determinate genetic.
Acestea vor fi influenţate apoi de factorii de mediu pentru a da forma finală  copilului. Si suntem doar în a treia săptămâna de sarcină…Totul se întâmplă extrem de repede, nu-i aşa?

Corpul tău în a treia săptămână de sarcină

Ei bine, în a treia săptămâna de sarcină vei observa destul de puţine schimbări. Este posibil să prezinţi crampe şi scurgeri vaginale. În plus, s-ar putea să ai o senzaţie de disconfort în timpul nopţii. Rar, este posibil să sângerezi.
Acidul folic, proteinele, fierul şi calciul sunt nutrienţii esenţiali din a treia săptămână de sarcină. Cel mai important? Acidul folic, pentru că previne apariţia afecţiunilor de tub neural – de unde se vor forma creierul şi coloana vertebrală.
Proteinele sunt responsabile cu formarea de noi ţesuturi, calciul este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi dinţişorilor, iar fierul este obligatoriu pentru a menţine o cantitate suficientă de sânge (nu uita că la naştere poţi pierde destul de mult).

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămani de sarcină: