Sarcina săptămâna 18

15 May 2012

Ce se întamplă în săptămâna 18 de sarcină

Gata, e oficial! Probabil că se vede foarte clar că eşti însărcinată. Pofta de mâncare creşte considerabil începând cu săptămâna 18 de sarcină. Perfect, doar că nu uita că nu tot ce mănânci ajunge la cel mic. Necesarul energetic nu este pentru doi. Asigură-te totuşi că toate alimentele sunt cât mai sănătoase şi bogate în nutrienţi pentru a ajuta copilul cât de mult se poate.

Dacă lucrezi, nu uita să-ţi iei pauze de odihnă, în care poate mai aţipeşti puţin. E important să fii cât mai relaxată.

Copilul tău în săptămâna 18 de sarcină

În cea de-a 18-a săptămână de sarcină, copilul continuă să crească şi să dezvolte straturi de ţesut adipos, ajungând la 150-160 grame. În acest moment, eventualele probleme ale inimii copilului pot fi detectate cu ajutorul unei ecografii specializate de înaltă performanţă.

Deşi copilul a crescut, spaţiul din uter este încă suficient, aşa că micuţul va fi activ şi se va mişca în voie. Mai mult, în perioadele de activitate, copilul va tresări sau va sta picior peste picior. Căscatul şi sughiţatul sunt reflexele care se dezvoltă acum, în cea de-a 18-a săptămână de sarcină.

Odată ce oasele urechii interne se vor întări, iar zona creierului responsabilă cu partea de auz se va dezvolta, copilul va fi mai sensibil la sunete. Micuţul va deveni, încet, încet, familiarizat cu sunetele ce se repetă în jurul lui cum ar fi bătăile inimii tale, vocile persoanelor din preajmă, sunetele cauzate de activităţile zilnice sau sângele care circulă prin cordonul ombilical.

Dacă ai acasă un stetoscop, îi poţi verifica singură bătăile inimii. De altfel, în săptămâna 18-a de sarcină, micuţul este “ocupat” cu îndoitul mâinilor şi picioarelor, motiv pentru care mişcările sale vor deveni mult mai perceptibile pentru tine. Un strat protector de mielină începe să se formeze în jurul nervilor, strat care va continua să se dezvolte încă un an după naştere. Dacă copilul este fată, uterul şi trompele uterine sunt deja formate şi la locul lor.

Corpul tău în săptămâna 18 de sarcină

Probabil că ai observat faptul că, în această perioadă, urinezi mai des, motiv pentru care este indicat să îţi faci un obicei din a merge la toaletă înainte de culcare.

Datorită reacţiilor întârziate ale sistemului vascular, hipotensiunea ce apare când te ridici brusc poate cauza ameţeli. Această situaţie poate fi ameliorată prin schimbarea frecventă a poziţiei indiferent dacă stai în picioare sau eşti aşezată.

Începând cu a 18-a săptămână de sarcină vor apărea schimbări notabile la nivelul sânilor care vor deveni mai sensibili şi mai mari în timp ce areolele vor începe să capete o nuanţă întunecată. Unele femei au probleme de digestie sau vor fi constipate. Problemele digestive pot duce la arsuri în zona pieptului şi ocazional chiar la dureri de cap.

Nu uita, o altă schimbare pe care o vei observa este apariţia vergeturilor. Poţi să foloseşti creme speciale pentru gravide ca să le combaţi.

Sfat: pentru a-ţi păstra energia, trebuie să consumi alimente bogate în fibre, foarte multe fructe uscate precum şi gustări bogate în proteine (brânză degresată, lapte de soia, cereale integrale, fructe proaspete şi legume).

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: