Sarcina săptămâna 14

15 May 2012

Copilul tău în săptămâna 14 de sarcină

Te afli la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Începând cu a 14-a săptămână de sarcină, copilul este aproape complet dezvoltat, urmând de acum încolo să crească mai ales în dimensiuni şi greutate. Organele bebeluşului sunt bine formate, ficatul începe să producă bila, iar splina celule roşii. Inima îi bate cam de două ori mai repede decât a ta. Are expresii şi gesturi, de exemplu se încruntă sau zâmbeşte. Percepe zgomotele fără a putea şti exact dacă aude sau doar simte vibraţiile prin piele! Braţele evoluează şi ele, iar la ecografii devin vizibile mişcările degetelor şi închiderea pumnului. Are peste 85 mm şi 40 g.

Deşi copilul se mişcă deja de ceva vreme, este mult mai probabil ca în următoarele săptămâni să percepi aceste momente. Până atunci va mai creşte. În a 14-a săptămână de sarcină organele sexuale externe sunt acum mult pronunţate şi se poate observa ecografic dacă apare proeminent între picioare sau nu. Totuşi, în aproximativ 30% din cazuri, se poate să nu fie corect.
Micuţul este capabil să îşi sugă degetul şi reacţionează la stimuli externi ca presiunea sau zgomotele puternice.

Corpul tău în săptămâna 14 de sarcină 

Corpul tău a început să ia în greutate iar talia îşi continuă creşterea. Din săptămâna 14 de sarcină schimbările interne şi cele externe vor fi la fel de rapide. Pe măsură ce copilul creşte, la fel o va face şi abdomenul tău, totuşi acum nu este momentul să te gândeşti la dietă, cu atât mai mult cu cât aceasta ar putea avea efecte negative asupra sarcinii. Până la urmă, copilul se face mare şi are nevoie de toţi nutrienţii pe care îi poate primi de la tine. Excepţie sunt situaţiile în care greutatea mamei este deja prea mare şi creşterea în greutate ar putea dăuna.

Ce poţi face însă este să-ţi alegi alimente sănătoase (bogate în calciu) şi să ai un program de exerciţii fizice. Îţi vor face foarte bine.

Cu toate aceasta, nu exagera! Evită să faci un efort prelungit sau să ridici lucruri grele.

Tot din săptămâna 14 de sarcină încep să apară schimbări şi la nivelul sânilor, iar aceştia s-ar putea să secrete un lichid numit colostru, o substanţă care protejează copilul şi îi sporeşte imunitatea. Multe femei nu vor avea parte, încă, de schimbări ale sânilor, totuşi este posibil ca aceştia să devină mai sensibili la atingere. S-ar putea să îţi apară aluniţe şi pete întunecate pe piele.

Din punct de vedere emoţional îţi vei pune mai multe întrebări ca întotdeauna. “Mă voi descurca financiar?”, “Voi fi un părinte bun?”, “O să am un copil sănătos?” sunt absolut normale însă, starea de anxietate poate fi redusă dacă stai de vorbă cu medicul tău, cu familia şi prietenii. E important să iei lucrurile pas cu pas, să fii încrezătoare şi să te bucuri de această perioadă.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: