Sarcina săptămâna 10

15 May 2012

Copilul în săptămâna 10 de sarcină

În săptămâna a 10-a de sarcină copilul a crescut până la dimensiunea de 3,5-4 cm, el evoluând deosebit de mult în ultimile nouă săptămâni de sarcină. Deşi în săptămâna zece de sarcină copilul are aproximativ 4,5 grame, fătul începe să ia în greutate din ce în ce mai mult. Pregăteşte-te, cel mai probabil şi tu vei face acelaşi lucru.

Organele interne sunt în cea mai mare parte formate, iar inima bate încă din săptămâna a 5-a de sarcină.
Acum, copilul pluteşte în lichidul amniotic, iar mâinile şi picioarele au început să se dezvolte până la nivelul la care degetele încep să devină vizibile. Cordonul ombilical creşte în lungime şi va mai continua să crească permiţându-i copilului o mai mare libertate de mişcare în burtică. În săptămâna 10 de sarcină deja se poate spune că embrionul a evoluat până la nivelul de fetus, nivel la care muşchii şi nervii încep să funcţioneze. Creierul creşte într-un ritm uimitor şi vei fi surprinsă să afli că în fiecare minut sunt produşi circa un sfert de milion de neuroni.

Din toate etapele sarcinii, săptămâna 10 de sarcină reprezintă o piatră de hotar. Fiziologia generală a copilului a fost formată, iar de acum încolo copilul îşi va continua creşterea şi adaptarea pentru viaţă până la sfârşitul celor nouă luni.

Acum, în săptămâna a zecea de sarcină, aşa zisa coadă îi dispare complet. Tot acum, copilul începe să aibă reflexe şi să se mişte.

Tot în perioada aceasta inima are toate structurile formate. Organele genitale externe nu au apărut încă, însă vor apărea în săptămâna următoare. Dacă fătul este băiat, atunci testiculele au început deja să producă hormonul masculin, testosteronul.

Corpul tău în săptămâna 10 de sarcină

Corpul tău a trecut deja prin schimbări semnificative (greaţa matinală, sensibilitatea sânilor, senzaţiile de oboseală, durerile abdominale şi mici sângerări), mai ales din cauza nivelului hormonal modificat extrem.

Toate aceste simptome sunt foarte vizibile în primele nouă săptămâni de sarcină. Pe de altă parte, nu te îngrijora dacă nu ai prezentat toate aceste simptome.

Poţi să fii foarte somnoroasă sau dimpotrivă, să nu închizi un ochi. Şi s-ar putea ca în săptămâna 10 de sarcină să ai o cantitate redusă de zahăr în sânge, lucru ce poate cauza leşinul sau stări de ameţeală.

Orice ai observa schimbat la tine, nu te îngrijora şi discută cu doctorul tău. El este acolo pentru protecţia ta şi a bebeluşului tău.

Până la urmă, sunt transformări pe care corpul tău le suferă, datorită faptului că apariţia unui bebeluş este un proces complex, care-ţi implică, direct sau indirect, întreg organismul.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întâmplă în următoarele 3 săptămâni de sarcină: