Sarcina Săptămâna 1

15 May 2012

Ce se întâmplă în prima săptămână de sarcină ?

Pentru că nu poţi şti exact momentul fecundării ovulului, durata sarcinii se calculează începând de la prima zi a ultimei menstruaţii. Practic, din această zi începi să le numeri pe cele 280 (adică 40 de săptămâni) până când va sosi momentul.

De obicei, primele două săptămâni de sarcină rămân neluate în calcul, deoarece sarcina se obţine efectiv la începutul celei de-a treia săptămâni de sarcină calculate ca mai sus. Aceasta deoarece ovulaţia şi fecundaţia se produc frecvent în alte zile decât ziua 14 şi femeia nu poate şti exact când a rămas gravidă. Şi atunci s-a ajuns la o înţelegere ca durata sarcinii să fie exprimată în săptămâni şi zile începând cu ziua 1 a ultimei menstruaţii, considerându-se că ovulaţia şi fecundarea se produc în ziua 14 şi că durata sarcinii este de 280 de zile.

Corpul tău în prima săptămâna de sarcină

Prima ta săptămână de sarcină nu aduce modificări în felul în care arăţi. Practic organismul se pregăteşte să producă ovulul şi să creeze condiţii pentru a putea primi şi reţine viitoarea sarcină.

Săptămâna 1 de sarcină este perioada în care eşti liberă să faci tot ceea ce vrei, să te simţi bine în corpul tău, însă trebuie să-ţi faci o prioritate din a-ţi transforma dieta într-una sănătoasă şi echilibrată.

Şi, foarte important, consultă-te cu medicul tău orice medicamente ai lua, pentru a te asigura că totul este în regulă.

Sunt foarte puţine de spus în prima săptămână de sarcină pentru că practic sarcina încă nu s-a format şi organismul tău funcţionează fără nicio schimbare.

Articol relizat cu sprijinul Dr.CALOMFIRESCU Marius Vicea, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare medicina materno-fetala

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 săptămani de sarcină: