Bebeluşul la 2 luni

Imunizarea bebelusului la 1 an Imunizarea bebelusului la 1 an
15 May 2012

Află totul despre bebelşul tău în a doua lună de viaţă

In a doua lună, vederea bebeluşului tău este încă destul de înceţoşată, întrucât ea nu este dezvoltată complet la naştere. Bebeluşul  poate vedea cel mai bine lucrurile la o distanţă între 20 şi 40 cm, deci nu îţi poate vedea faţa decât atunci când îl iei în braţe.

Nutritia bebelsului la 2 luni

Nutriţia bebeluşului la 2 luni

Începând cu luna a doua de viaţă,  bebeluşul poate avea colici. Ele se manifestă prin plâns acut, intens, prelungit, bebeluşul îşi freacă picioruşele şi elimină gaze. Toţi bebeluşii plâng mai mult în primele săptămâni de viaţă, dar plânsul datorat colicilor este diferit, uneori inconsolabil. Colicile nu reprezintă un semn al unor boli sau al unor probleme cronice. Ele afectează 10 – 25% dintre bebeluşi, apar în jurul vârstei de 3 săptămâni şi dispar până la 4-5 luni.

Fiecare bebeluş este diferit şi se simte alinat prin diverse metode, deci va trebui să încerci mai multe tehnici pentru a descoperi care funcţionează cel mai bine pentru bebeluşul tău. Încearcă să îi oferi un mediu intim, cald si liniştitor care să imite viaţa intrauterină. Înfaşă bebeluşul într-o păturică. Leagănă-l, ţine-l în braţe, pune-l cu burtica pe pieptul tău sau al tatălui şi masează-l uşor pe spate. Masează-l circular pe burtică cu mişcări blânde, în sensul acelor de ceasornic sau pune-i pe burtică un prosop călduţ . Unii bebeluşi sunt alinaţi de sunete repetitive, cum ar fi un aspirator, o maşină de spălat, un uscător de rufe sau o maşină care produce sunete care imită natura. Sau combină sunetul cu mişcarea, plimbându-l cu maşina.

Siguranta bebelusului la 2 luniCum pot reduce riscurile pentru bebeluşul meu?

Culcă întotdeauna bebeluşul pe spate. Nici măcar aşezarea pe o parte nu este recomandată în primele 2 luni. Îndepărtează orice pernă, jucărie moale sau protecţie din pătuţul sau leagănul copilului, deoarece acestea ar putea acoperi gura copilul şi i-ar putea afecta respiraţia. Nu acoperi capul bebeluşului şi menţine temperatura în cameră între 20-230C.

Încearcă să-l imbraci cât mai lejer pentru culcare — îmbracă-l cu tot atâtea haine câte ai purta şi tu când te culci. Unii experţi sunt contra dormitului cu bebeluşul în patul vostru în primele luni de viaţă deoarece aşternuturile moi reprezintă un risc. Alţii consideră că a dormi în acelaşi pat permite părinţilor să reacţioneze mai rapid la modificările respiraţiei sau mişcările bebeluşului. Dacă dormi cu bebeluşul, îndepărtează păturile pufoase şi asigură-te că salteaua este fermă. Cel mic trebuie să doarmă pe spate chiar şi în patul vostru.

Imunizarea bebelusului in luna 3De ce sunt atât de multe vaccinuri recomandate pentru bebeluşii de 2 luni?

Niciunui părinte nu-i face plăcere să vadă cum îi este înţepat bebeluşul, însă vaccinurile sunt create pentru a proteja împotriva bolilor grave şi în acest sens reprezintă o parte importantă a controalelor periodice. Unele dintre aceste boli (cum ar fi poliomielita şi difteria) erau mult mai răspândite acum o sută de ani, dar sunt rar întâlnite în ziua de azi, datorită programelor de imunizare.

Cum funcţionează?
Vaccinurile pentru bebeluşi conţin germeni atenuaţi (cărora li s-a diminuat capacitatea de a produce boala) sau conţin fragmente ale viruşilor sau bacteriilor care provoacă o boală. După ce bebeluşul este vaccinat, sistemul lui imunitar formează anticorpi împotriva virusului sau bacteriei pentru care a fost făcută vaccinarea . Aceşti anticorpi  îl vor proteja împotriva bolii în cazul în care este expus.

Care este schema de vaccinare pentru bebeluşii de 2 luni?

Imunizarea bebeluşului care se face în primul an de viaţă şi care se continuă apoi în următorii ani include mai multe vaccinuri care se administrează conform programului naţional de vaccinare din fiecare ţară:

•VHB (hepatita B): Protejează împotriva virusului hepatitei B. Trei doze: la naştere, între 1 şi 2 luni şi între 6 şi 18 luni;

• DTP: Protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. Cinci doze la 2, 4, şi 6 luni, între 15 şi 18 luni şi între 4 şi 6 ani;

• Polio (IPV sau virusul polio inactiv): Protejează împotriva poliomielitei, care poate provoca paralizia şi moartea. Cinci doze la 2, 4 si 6  luni, între 15 şi 18 luni şi între 7 şi 9 ani;

• Hib (Haemophilus influenzae tip b ): Protejează împotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tip b care poate determina infecţii severe în cazul sugarilor şi copiilor mici precum: meningite, pneumonii, otite, epiglotite. Patru doze la 2, 4, 6 luni şi între 15 şi 18 luni;
• Vaccinul antipneumococic (Streptococcus pneumoniae): Bolile pneumococice pot fi foarte grave precum: meningita, septicemia, pneumonia şi otita medie.  Patru doze la 2, 4, 6 luni şi între 12 şi 15 luni;
• Vaccinul împotriva  rotavirusului: Protejează împotriva infecţiei cu rotavirus, care se manifestă prin diaree severă, vărsături, febră şi deshidratare. Spre deosebire de celelalte vaccinuri, acesta este un lichid administrat pe cale orală în două doze până la vârsta de 6 luni;

• Vaccinul antigripal: Protejează împotriva virusului gripal care poate provoca infecţii respiratorii severe şi pneumonie. Se poate administra începând de la vârsta de 6 luni în sezonul gripei (toamna şi iarna). Copiii mai mici de 3 ani care primesc un vaccin antigripal pentru prima oară au nevoie de două doze în primul an în care sunt vaccinaţi, administrate la o lună distanţă una de alta.

Vaccinurile recomandate copiilor peste 1 an includ: vaccinul ROR (anti rujeolă, rubeolă, oreion), vaccin împotriva varicelei , vaccin antihepatită A. 

Articol relizat cu sprijinul Dr. OROS Mihaela, medic primar pediatru

Descoperă ce se întamplă în următoarele 3 luni :